Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fortsatt lång kö till kulturskolan

Gitarr, elbas, percussion, saxofon och dans. På Eric Ruuths prova på-kväll fick barnen testa på kulturskolans instrument och kurser. Men för vissa kan det bli en kötid på flera år.

"En liten blues som kom till i stunden." Edvin Andersson testar på en gitarrlektion med Johan Söllscher.Bild: Mats Roslund
– Det låter väldigt bra och det är roligt att spela, säger 9-åriga Edvin Andersson.
Tillsammans med gitarrläraren Johan Söllscher spelar han en improviserad blues när Eric Ruuth har bjudit in till sin årliga prova på-kväll på tisdagen. Besökarna får chans att testa kulturskolans olika instrument och kurser.
Edvin har spelat lite gitarr hemma, mamma Helena Andersson spelar gitarr och syskonen piano och cello. Nu vill han börja på Eric Ruuth, där han har redan stått i kö i över ett år.
Köerna är som vanligt längst för den som vill börja spela piano eller gitarr.
– Det är inte bara negativt att vänta, motivationen kan öka lite under tiden, säger Helena Andersson.
9-åriga kompisarna Emil Bartfay-Smith och Charlie Muir testar blåsinstrument hos Tomas Trulsson. Det tar mycket syre, men visst är det kul.Bild: Mats Roslund
Charlie Muir blåser för fullt i klarinetten. Han har redan hunnit testa trummor och bastuba. Och så saxofonen.
– Saxofon är lite lättare och har en coolare form. Jag spelade olika toner, säger han och jämför med klarinetten.
Men favoriten är trummorna, kanske blir det den kursern han ställer sig i kö för.
För trummor är det ingen lång väntetid för att komma i gång. Men 105 barn köar för att börja spela piano, 85 till gitarr och lika många till dans.
Street percussion var populärt på prova på-dagen. Fanny Andersson var en av dem som testade.Bild: Mats Roslund
– När det står runt 20 personer i kö är det mer rimligt, då kommer man in efter ett tag. När det är 100 får man vänta länge, det kan vara två, tre års kö, säger Lars Löfgren, kulturhuschef.
I samband med den stundande terminsstarten tar man in ett antal nya elever.
I dag har kulturskolan 580 elever. Ytterligare nästan 500 barn står i kö för att lära sig spela instrument eller börja med dans, drama eller sång.
– Både dans och teater är gruppverksamhet. Det är lättare att få kön att gå ner när man kan ta in flera åt gången, säger Lars Löfgren.
Över tid har det varit gitarr och piano som är mest populärt om man ser till väntetiden. För övriga kurser går det upp och ner.
– Det är svårt att göra något åt de långa köerna, vi har en viss resurs, ett antal lärare som kan ta emot ett visst antal elever.
"Kul, men jobbigt", blir Teo Önnerby Svenssons omdöme om saxofonen. Men det är trummor han helst vill börja spela.Bild: Mats Roslund

Kurserna med längst kö

Piano: 105
Gitarr: 85
Dans: 85
Sång: 47
Drama: 28
Lilla musikal: 28
Elgitarr: 27
Gå till toppen