Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tom butikslokal byggs om till lägenhet

Sjödin fastigheter har gett upp hoppet om att få in en verksamhet i Hadrous livs tidigare lokal. Nu byggs den om till bostad istället.

Ingen har velat ta över lokalen efter Hadrous livs. Nu söker hyresvärden bygglov för att göra om butiken till bostäder.Bild: Britt-Mari Olsson
Ett kafé i hörnet av Ödmanssonsgatan och Brocksgatan? Med uteservering mot upputsade Dammhagsparken och Saluhallstorget?
Det var i alla fall en av de visioner Landskrona stadsutveckling AB presenterade 2014 då Östers gatumiljöer skulle få ett ansiktslyft.
Hadrous livs i hörnet låg i vägen för den visionen. Även om stadsutvecklingsbolaget inte säger sig ha agerat i frågan, så har husets ägare Sjödins fastigheter gjort det: Hadrous livs blev uppsagt, och stängde augusti 2015.
Ett år senare är lokalen fortfarande tom.
– Vi har tittat på olika alternativ för vad ytorna är optimala till. Det har varit många turer fram och tillbaka, säger Andreas Herszmann, förvaltningsansvarig på Sjödins fastigheter.
Har ni letat efter näringsidkare som skulle passa i lokalen?
– Det har varit uppe till diskussion.
Varför har ingen nappat?
– Hade jag haft svar på den frågan hade vi löst det. Allt handlar om kundunderlag, och att man kan betala ut rimliga löner, säger Andreas Herszmann.
Ett skäl till att Sjödins fastigheter ville bli av med Hadrous livs var att lönsamheten i företaget ifrågasattes.
Så istället vill man nu göra bostäder av butiken. Sjödins fastigheter har sökt bygglov för att skapa fem nya lägenheter — ett till tre rum och kök, 26 till 70 kvadratmeter — i butiken och en angränsande lokal.
I det tidigare butikshörnet planeras en tvårummare med balkong där närbutikens entré låg.
Ombyggnaden ska göras samtidigt som en resten av huset rustas grundligt. Det är något boende har frågat efter.
Upprustningen skulle ha startat redan hösten 2014. Förseningen förklaras dels med att det tog tid att komma överens med Hadrous livs, dels med att man undersökt olika lösningar för lokalen.
På vinden vill man bygga fem något större lägenheter, enligt bygglovsansökan. En av dem blir en trerummare på nästan 100 kvadratmeter, med trappa upp till egen takterrass med glasräcke.
Också på andra och tredje våningen vill man göra om lägenheterna till fler och mindre lägenheter.
Huset ska bli mer energisnålt, med nya fönster och nytt värmesystem . Men renoveringen leder enligt Andreas Herszmann också till en rejäl standardhöjning. Plastmattor byts ut till klinker i badrum och trägolv i övriga rum.
– Vi tittar även på att lägga in lite granit, och den typen av standard. Så det blir en mycket, mycket högre standard i förhållande till andra hyresrätter i Landskrona.
Och detta gör det möjligt att höja hyran rejält. Hyreshöjningen drabbar dock inte de tidigare hyresgästerna, eftersom de alla flyttat ut permanent inför renoveringen.
Hur höga hyrorna blir vill inte Andreas Herszmann bedöma.
Hur är efterfrågan på relativt dyra och lyxiga lägenheter på Öster?
– Det är det första huset där vi gör på detta viset. Men det gick bra att hyra ut lägenheterna bredvid på Brocksgatan, så jag tror inte detta kommer att vara några problem.
Stadsbyggnadsnämnden avgör bygglovsfrågan.
Är det ett misslyckande för er att det inte blev någon ny verksamhet i Hadrous hörn?
– Absolut inte. Vi har önskemål om att få till ett kafé eller mindre restaurang, men mer då längs Östergatan. Men jag tror vi behöver komma ett litet snäpp till i utvecklingen innan det händer, säger Christian Alexandersson, vd för Landskrona stadsutveckling AB.
Gå till toppen