Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lägenhetsbluffen växer: 33-åring jagad av både polis och kronofogde

Mannen som lurat 23 personer att hyra samma lägenhet i Malmö har även duperat ett trettiotal fordringsägare, däribland MKB, en bank - och sex inneboende i hans egen lägenhet i Västra hamnen.

Lägenhetsbluffarens namn står fortfarande på dörr och brevlåda till lägenheten i Västra hamnen.Bild: Sandra Henningsson
Vi står i vardagsrummet i en av MKB:s finare lägenheter i Västra hamnen. Det är här han är skriven, 33-åringen som hyrt ut samma lägenhet på Köpenhamnsvägen till 23 olika hyresgäster. Minst arton av dem ska ha fört över uppskattningsvis runt 400 000 kronor i depositionsavgifter till mannens konto.
Sju av dem upptäckte blåsningen samtidigt, när de under onsdagen kom till adressen för att hämta nycklar till lägenheten. Några var så upprivna att de grät.
Kvinnan som öppnar dörren till 33-åringens hem i Västra hamnen uppger att hon och hennes fem barn varit inneboende hos honom sedan i maj. Kontakten ska ha skett via annonssajten Blocket och första intrycket var att han verkade vara "en vanlig lugn kille".
– Vi har inte sett honom på en vecka, men han brukar sova här ibland. Hans kläder är kvar, säger hon.
– Jag betalar tiotusen kronor i månaden, säger hon.
Vad hon inte vet är att 33-åringen inte betalt hyra till MKB de senaste tre månaderna. MKB har därför sagt upp hyresavtalet, vilket ska förhandlas i hyresnämnden i början av oktober.
– Skälet till uppsägningen är tre obetalda hyror, men vi misstänker också olovlig andrahandsuthyrning, säger MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.
En man i lägenheten, som säger att han inte bor där utan bara är bekant med den inneboende familjen, blir upprörd när han blir varse att de riskerar att vräkas.
– Har han lurat oss ska jag skära halsen av honom. Äh, jag skojar, men jag ska på riktigt ta ett allvarligt prat med honom, säger han.
HD och Sydsvenskans granskning visar att 33-åringen är jagad av fler än sina inneboende. Han förekommer i en stor ekobrottsutredning från mitten av 00-talet, kallad Swedbankhärvan, där välbeställda människors konton tömdes och resurserna fördes över till målvakter som fick ta smällen efter att pengarna tagits ut och skickats vidare till huvudmännen. Härvan exploderade 2005. I samband med att han dragits in i utredningen bytte 33-åringen till det namn han har i dag.
33-åringen har sina rötter i Skåne. Hans mor och far bor i Nordvästskåne och han var i flera år med i familjeföretagets styrelse. Han är registrerad på en enskild firma som enligt bolagsverkets handlingar är verksamt i byggbranschen. Den startade han i februari i år. Men formellt har han varit skriven i Linköping under många år.
Uppgifter till HD och Sydsvenskan säger att han utreds för liknande bedrägerier även där. Något som Camilla Thorström, gruppchef för bedrägerienheten i Linköping, inte vill bekräfta.
– Vi känner igen moduset. Men vilka som är misstänkta i enskilda fall går vi inte in på, säger hon.
33-åringen har flera brott på sitt samvete. Bland annat är han dömd för så kallade Blocket-bedrägerier. Alltså att han bjuder ut en vara till försäljning på sajten Blocket, tar emot pengar, men aldrig skickar varan. Två män i Östergötland betalade båda in handpenning på 10 000 kronor för en traktor som 33-åringen påstod sig ha till salu.
Han använde eget namn, sitt eget bankkonto och telefon som enkelt kunde kopplas till honom. Precis som han gjort när han lurat Malmöbor på lägenhetskontrakt.
Dessutom dömdes han för narkotikasmuggling - närmare 200 gram cannabisharts som han försökte smuggla över Öresundsbron under 2014. Han dömdes till skyddstillsyn, och inte fängelse, eftersom han enligt domstolen hade tagit tag i sitt narkotikamissbruk.
33-åringen har stora skulder hos Kronofogden, visar vår granskning. 36 fordringsägare har ansökt om betalningsföreläggande. Ändå lyckades han få en lägenhet i ett av MKB:s bästa bestånd. Bostadsbolaget godkänner inga sökande med mer än 5000 i skulder.
– Och när han sökte lägenhet genom Boplats syd så hade han inte det heller, enligt vår kontroll hos Kronofogden, Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Mannens många skulder - totalt 36 betalningsförelägganden varav den största på 234 000 kronor till en bank, borde ha synts vid en kreditkontroll men registrerades inte förrän i våras. En förklaring är att mannen hållit sig undan Kronofogden och inkassobolagen och därför inte blivit delgiven betalningsföreläggandena.
En annan möjlig förklaring är att bankerna försökt få in sina pengar på andra sätt ända fram tills nu. Klart är att de större skulderna inte hann ikapp honom förrän i våras, efter MKB:s kontroll.
33-åringen polisanmäldes minst två gånger redan i juli för att på samma sätt ha lurat spekulanter att hyra lägenheten i andra hand. Roland Forsblom, ordförande i bostadsrättsföreningen på Köpenhamnsvägen, åkte själv till polisen och lämnade över hans namn och personnummer.
– I juli var jag hos polisen. Jag förstår inte varför vi inte har kunnat förhindra detta, sade han till Sydsvenskan.
En kvinna som hade skrivit på kontrakt men fattade misstankar och aldrig betalade in pengar, säger:
– Det är hemskt att det inte gått och stoppa fastän det är anmält för en månad sedan. Men jag är egentligen inte förvånad över att det händer. Det är så polisen ser ut nu för tiden. De har många anmälningar.
Och den slutsatsen bekräftas av Thomas Szögi, polisinspektör på sektionen för utredning av bedrägeribrott.
– Vi har en hel garderob full med papper, och har långt mycket mer att göra än vi klarar av. Det finns massor av drabbade som gjort anmälningar, men det är en övermäktig uppgift för oss att hjälpa alla dessa människor, säger han.
HD och Sydsvenskan har förgäves sökt 33-åringen på tolv olika mobilnummer som är registrerade i hans namn.
Gå till toppen