Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det högsäsong för bostadsbedrägerier - så skyddar du dig

Just nu blir extremt många personer lurade. Bostadsbedragarna blir allt fräckare. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du skyddar dig när du ska hyra lägenhet.

I onsdags kväll upptäcktes att en bostadsbedragare har lurat minst 23 hyresgäster att hyra samma lägenhet på Köpenhamnsvägen i Malmö. Varje hyresgäst har lurats att betala över 10 000 kronor förskott - pengar som de troligtvis aldrig får se röken av.
Just nu är det högsäsong för lägenhetssvindlarna.
– Sedan början på sommaren har det verkligen eskalerat. Det är nu bostadsjakten inför terminsstarten är som mest intensiv, säger Mattia Tosti, marknadschef på Hemnets uthyrningstjänst Qasa.
Nu under sommaren har de stängt ner femton gånger fler annonser från misstänkta bedragare än de gjorde i våras.
– Vi har noterat att bedragarna blir smartare och smartare, vilket är oroväckande, säger Mattia Tosti.
Han berättar exempelvis att de nyligen avslöjade en bluffmakare som hade byggt upp en helt egen hemsida, som var en nästan perfekt kopia av den globala uthyrningssajten Airbnb.
Även på Blocket är det extremt många bostadsbedragare som härjar just nu.
– Det här är ett stort problem sedan många år. Särskilt nu när terminerna börjar, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.
I början på hösten är det massor av studenter och andra unga människor som snabbt behöver få tag på en lägenhet. Då är det extra lätt för skurkarna att utnyttja situationen.
I oktober förra året publicerade Boverket en rapport om hur marknaden ser ut för dem som hyr bostäder i andra hand. Då gjorde myndigheten en stor enkät bland personer som letade efter lägenhet på Blocket. Bland de bostadssökande hade var fjärde kommit i kontakt med bostadsbedragare. Och var tionde person hade blivit lurad på pengar genom att betala in deposition eller hyra i förskott.
– Det är de ekonomiskt svagaste grupperna som måste hyra i andra hand. Då svider det ganska hårt att bli blåst på 10 000 kronor. Jag tycker jättesynd om de här människorna, säger Boverkets marknadsanalytiker Sebastian Johansson, som skrev rapporten.
– Det är dyrt att vara fattig. Det är jobbigt att vara andrahandshyresgäst, säger han.
Bedrägerierna är en följd av att bostadsmarknaden har blivit tuffare.
– Alla vet att det råder bostadsbrist i Sverige, framför allt i storstäderna. Då ökar risken för att personer som inte har så mycket samvete försöker utnyttja situationen och tillskansa sig pengar, säger Nan Kinnander, chef för juristenheten på Hyresgästföreningen, region södra Skåne.

Så skyddar du dig från hyresbedragarna

1. Be alltid om uthyrarens namn och personnummer. Begär alltid att få se legitimation.
2. Sök på internet och sociala medier efter uthyraren, lägenheten och adressen. Kolla om uppgifterna verkar stämma eller om det finns varningssignaler. Du kan också kontrollera hos Kronofogden om uthyraren har några skulder.
3. Begär att få se intyg på att uthyraren äger eller har hyreskontrakt på lägenheten. Begär intyg på att uthyraren har fått tillstånd att hyra ut lägenheten. Kontrollera med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen att uppgifterna stämmer.
4. Begär att få se lägenheten innan du skriver kontrakt. Ta med en vän på visningen - någon som inte ska ha bostaden själv och kan se situationen med nyktra ögon.
5. Upprätta ett skriftligt och tydligt hyreskontrakt. Sådana finns att ladda ner hos bland annat Hyresgästföreningen.
Besiktiga lägenheten innan du flyttar in. Dokumentera alla eventuella fel och skador på lägenheten - det minskar risken för bråk om depositionen
6. Det är alltid en varningssignal om uthyraren kräver en hög deposition och/eller flera månadshyror i förskott.
7. Betala aldrig någon deposition förrän du har sett lägenheten och har fått nycklarna.
8. Betala aldrig pengar till ett utländskt bankkonto eller via Western Union. För då kan ingen spåra vem som har fått pengarna. De flesta personer som har en svensk bostad att hyra ut har också ett svenskt bankkonto.
9. Spara kvitto, kontoutdrag eller annat bevis på att du har betalat in deposition och hyra.
Källor: Hyresgästföreningen, Hyres- och arrendenämnden i Malmö, Qasa, Blocket.
Gå till toppen