Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Full snurr på gamla vindkraftsplaner

En vindkraftspark med fem verk ska uppföras på Össjö gårds skogsmark. Efter en lång process är nu arbetena på gång med de två första vindkraftverken som ska börja snurra under hösten.

Leo Berch på Össjö gård följer nu bygget av de fem vindkraftverken som man har gjort plats för i skogen. En syn som pappa Hugo Berch hade önskat sig i flera decennier.Bild: Mats Roslund
En lyftkran bryter siluetten av trädtoppar öster om väg 13 utanför Össjö. Det är det andra av sammanlagt fem vindkraftverk som är på väg att skjuta upp i höjden.
För så blev det till slut av. Hugo Berch gick bort förra året, men hans önskan om att uppföra vindkraftverk på Össjö gårds mark är på väg att bli verklighet.
Bygglovet, som gäller sex verk totalt, fick klartecken under förra hösten efter en process som varat i omkring fem år.
– Vi har haft bra handläggning från kommunen, det var från flygplatsens sida som man gick emot, säger Lars Hedberg på Ramströms vind, som bygger de första två vindkraftverken i samarbete med gården.
Efter många års kämpande för att få bygga vindkraft verk på Össjö gård är nu alla tillstånd klara och det andra av fem verk monteras.Bild: Mats Roslund
I processen fick de bland annat hjälp av en pilot som menade att vindkraftverken inte skulle störa inflygningen till flygplatsen i Ängelholm.
– Men allt det är historia nu, vi är bara glada att vi nu är igång, fortsätter Lars Hedberg.
Historieskrivningen börjar egentligen tidigare än så. Hugo Berch hade ett stort miljöintresse och intresserade sig för vindkraften redan på 1970-talet.
– Hugo var alltid intresserad av biologi och ekologi. Han var noga med hur jorden skulle brukas och att ta tillvara på resurserna. Man kan se vindkraftverken som minnesstolpar över Hugo Berch, säger Charlotte Hamilton Berch.
Hon sitter med en tjock pärm full av handlingar, ansökningar, yttranden, skrivelser och bilagor och minns hur det gick första gången som gården ville projektera för vindkraft.
– Vi försökte någon gång på 1990-talet, men då blev det blankt nej från kommunen.
Sedan dess har de politiska vindarna vänt vad det gäller vindkraft och 2008 var det dags att göra ett nytt försök.
Ramströms vind har skött ansökningsförfarandet och kommer att bygga två på vars 2,3 megawatt och med en totalhöjd på 150 meter inklusive rotorn.
Öresundskraft Kraft och värme AB kommer att bygga de följande tre, vilka blir ytterligare något högre.
Samtliga fem verk är placerade i skogarna mellan Össjö och Lönnhässle.
Leo Berch är glad att det äntligen blir av men tycker samtidigt att det är synd att inte pappa Hugo fick se det han kämpat för under många år.Bild: Mats Roslund
Leo Berch, som ärvt miljöintresset och deltagit i processen, får nu se kraftverken växa upp. Han har också varit med och bestämt placeringen av dem.
– Vi har mätt vindförhållandena i över ett år, men man kan inte veta förrän de står där. Vi tycker också att vi har placerat dem bra, på en undanskymd plats som stör få, säger han.
Samarbetet med de två kraftföretagen går ut på att Össjö gård upplåter marken under en period på 30 år för en viss procent av bruttointäkterna.
Ramströms vind räknar med att ha igång sina två verk senast i slutet av november. Tillsammans räknar man med att de fem vindkraftverken kommer att kunna förse omkring 6 000 hushåll med energi.

Fem vindkraftverk

Ramström vind uppför två vindkraftverk från Enercon Turbin.
Öresundskraft Kraft och värme uppför tre verk från Senvion Turbin.
Sammanlagt beräknas de fem verken kunna försörja 6 000 hushåll.
Arbetena med verken planeras pågå mellan vecka 27 och 51.
Gå till toppen