Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Keramikkuppen mot Höganäs museum ouppklarad

Åklagare har lagt ner utredningen om stölderna på Höganäs museum. Bevisningen räckte inte till.

Bild: Anders Berggren
I början av april fick Höganäs museum ett besked som man helst inte ville ha. Stockholmspolisen hörde av sig och skickade över en bild på ett keramikföremål som man misstänkte var stulet.
Mycket riktigt hörde pjäsen hemma i museets samlingar. Och när man gick igenom samlingen upptäcktes att fler saker saknades.
Sammanlagt var sju föremål stulna.
Keramikföremålen var alla små och värdefulla.
I dagsläget har Höganäs museum fått tillbaka tre av keramikföremålen. Och nyligen nåtts av beskedet att åklagaren lagt ner utredningen.
Vem som begått stölden har man inte lyckats reda ut och exakt när den har skett är oklart. Men av allt att döma har det skett för flera år sen.
Däremot har en person i antikbranschen varit misstänkt för häleri - alltså befattat sig med stöldgods. Häleriet kan sträcka sig så långt tillbaka som till början av 2012 fram till i mars när polisen tog keramikföremålen i beslag.
Men åklagaren anser inte att bevisningen räcker till för ett åtal.
– Den del av utredningen som berör keramikföremålen från Höganäs museum är en liten del i ett större ärende. Man har väckt åtal i andra delar av ärendet, säger åklagare Erik Nilsson.
En man är åtalad misstänkt för grovt häleri och stöld. Det är samma person som figurerat i utredningen om stölden från Höganäs museum, men i det avseendet räckte alltså inte bevisen till.
Det hela uppdagades i vintras i samband med en mässa hos Stockholmsmässan i Älvsjö.
– Under mässan stals ett tiotal antika föremål, det handlar om dyrbara föremål, säger Erik Nilsson.
I samband med det uppstod misstankar om att mannen var inblandad även när det gällde Höganäsföremålen. Några av föremålen hittades i hans bostad.
Från museets sida är man inte nöjd med beslutet om att lägga ner den del av utredningen som berör Höganäskeramiken.
– Nej, vi tänker överklaga. Jag har mejlat åklagaren och undrat varför han lägger ner utredningen. Jag ifrågasätter hans bedömning, säger Ami Kinell, ordförande på Höganäs museum.
– Vi vill ju också få tillbaka de ytterligare fyra föremålen som vi saknar, säger Ami Kinell.
Gå till toppen