Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Olater

Ola Olofsson: Prioritera mera

Bild: Anna Bank
Om du har ett pussel med 1 000 bitar är risken överhängande att du aldrig hinner lägga klart det. Om du istället väljer ett pussel med 250 bitar har du alla möjligheter i världen att få alla bitar att passa ihop innan ridlektionen med äldsta dottern. Då kan du njuta av att hjälpa till med påklädningen av hästen och tiden du och dottern tillbringar tillsammans blir meningsfull och inget som hänger över dig som ett fuktigt schabrak.
Hänger du med?
Sluta gapa över för mycket i tillvaron. Tiden är knapp och det gäller att prioritera. Jag kan bara gå till mig själv. Jag har alldeles för ofta hört mig själv säga: “det är mycket vardag i vardagen nu” och “jo då, det rullar på i ekorrhjulet”, på frågan om hur läget är.
Det är klart att det är mycket nu, det är det alltid. Men det är faktiskt självvalt till stor delar, även om det var helt omöjligt att uppskatta hur mycket tid den här barnprylen skulle ta, innan kidsen landade.
“Att gnälla är som att gunga – du har något att göra, men du kommer ingenstans”.
Snacka om kontraproduktivt. Är du inte nöjd med ditt liv är det du som måste ta tag i det. Du måste prioritera! En minut 2016 är exakt lika lång som den var 1998 eller 1945. Det är ytterst sällan någon står på vår hals och tvingar oss till alla måsten. Det är vi själva som skapar dem. Barnen behöver inte ha fyra olika aktiviteter varje vecka, kläderna behöver inte strykas efter varje tvätt, dammråttorna behöver inte jagas efter varje dag, och vi behöver inte ha tolv olika familjer som vi regelbundet ska umgås med.
Vad vi däremot måste göra är att stanna upp och tänka på vad som är viktigt här i livet och vad vi fyller våra liv med. Visst kan prioritering innebära tråkigheter i form av att vi inte hinner träffa den eller den eller att barnen blir ledsna över att inte få gå på alla aktiviteter de vill. Men det kan också öppna för spontana möten. En snabb kaffe på altanen i sensommarsolen hemma hos den ena grannen, eller ett glas vin över den inte längre så imaginära häcken hos den andra grannen. Det är de små detaljerna som gör det. Visst kan en semestervecka på Kanarieöarna på höstlovet vara najs, men de dagarna skjuter bara upp livet en vecka, sen är det på det igen.
Men även om insikten finns där, att inte försöka göra för många saker samtidigt, är det sjukt svårt att leva som jag lär och det finns tillfällen när jag inte riktigt räcker till. Det är då jag försöker både skrika och viska samtidigt.
Det är jättesvårt.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen