Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vanligt vatten sparar ryggarna

Ogräset på Krapperups stenlagda ytor tas bort med het vattenånga, en ny metod som gör att parkarbetarna sparar tid och sina kroppar.

Parkarbetaren Mattias Svensson kör med hetvattenångaren över ogräset i rosenträdgården på Krapperup. En helt giftfri och arbetsbesparande metod för att hålla trådgårdsgångarna fina.Bild: Anders Malmberg
För en månad sedan lånade Krapperups slottsträdgård in en hetvattenångare för att testa om den kunde vara ett bra alternativ för deras ogräsbekämpning på grusgångar och stenlagda ytor.
– Jag trodde inte på det från början, det lät för bra för att vara sant. Men det funkar, säger Mattias Svensson, parkarbetare på Krapperup.
Tidigare tog det fyra parkarbetare cirka fyra dagar att rensa trädgårdsgångarna i rosenträdgården. Nu går det mycket fortare, en person gör det på kortare tid än en dag, på cirka fem timmar.
– Innan låg vi på alla fyra och rensade med kniv mellan stenarna. Det var tidsödande och det tog på kroppen. Det var inget man såg fram emot men man sov gott på natten efter en sådan dag, säger Mattias Svensson.
Ogräset på Krapperups stenlagda ytor tas bort med het vattenånga, en ny metod som gör att parkarbetarna sparar tid och sina kroppar.Bild: Anders Malmberg
Från hetvattenångaren, som körs runt med ett arbetsfordon, kommer det 98 gradig vattenånga ut ur munstycket med hjälp av självtryck. Ångan träffar ogräset som senare vissnar.
– Det var lite halleluja moment när vi såg att det funkade, säger Georg Grundsten, slottsträdgårdsmästare på Krapperup.
Han kollade med Statens fastighetsverk, som hela förra året använde metoden på Halmstads slott, och fick det positiva resultatet bekräftat. Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen tog ett snabbt beslut om att köpa in hetvattenångare, en investering på 140 000 kronor.
Rosorna har fått kakaoskal under sig.Bild: Anders Malmberg
Georg Grundsten har jämfört skötseln av rosorna under juni och juli i år med förra året, många färre timmar har använts.
Skälet till det är till stor del hetvattenångaren, men en ännu större besparing i antalet timmar har det blivit på grund av att kakaoskal lagts som marktäckare på jordytorna runt rosorna. Det har minskat behovet av ogräsbekämpning från tre dagars jobb i veckan till en dag.
– Två säsongsarbetare har sparats in i år. Vi ska göra en utvärdering efter året och se om bemanningen ligger för tajt. Då får vi överväga att ta in en till, säger Georg Grundsten.
Mattias Svensson hittar lite mer ogräs mellan stenarna på gången i rosenträdgården och kör igång hetvattenångaren igen.
– Jag som kan jämföra med att rensa ogräs mekaniskt, kan säga att det är som dag och natt.
Gå till toppen