Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vigselförrättare bad om pengar - trots att det ska vara gratis

Det är förbjudet för borgerliga vigselförrättare att ta betalt för sina tjänster. Ändå ombads paret att betala 2000 kronor för vigseln.

Redan vid första planeringsmötet bad vigselförrättaren om 1500 kronor i ersättning för vigseln.
– Vi trodde att det skulle vara gratis, men vågade inte säga emot eftersom vi var rädd att hon skulle säga nej till att viga oss då, säger mannen.
Efter vigseln kom det ett mejl där kvinnan bad paret att sätta in 2000 kronor på hennes konto.
– Jag reagerade på att hon sa att vi kunde få faktura när vi betalt. När jag började googla och såg då att det var många som betalade sina vigselförrättare tusentals kronor.
Han vände sig till länsstyrelsen, som är den myndighet som utser vigselförrättare, och bifogade brevet där kvinnan bad om pengarna.
Länsstyrelsen har just registrerat brevet, men inte hunnit titta närmare på ärendet. Men reglerna är glasklara. En vigselförrättare får inte ta betalt för en vigsel och inte heller för förberedelser. Och vigseln får inte vara ett led i en kommersiell verksamhet.
– Det enda man får ta betalt för är direkta kostnader i samband med resor. Det går inte att kombinera uppdraget som vigselförrättandet med kommersiella uppdrag, säger Maria Lerstorp, jurist på länsstyrelsen.
Förra året blev en vigselförrättare av med sin rätt att viga efter att länsstyrelsen fått kännedom att den aktuella mannen tog betalt.
– Vigselförrättaren hade satt i system att ta betalt och hade en kommersiell verksamhet, säger Maria Lerstorp.
När vi ringer upp vigselförrättaren säger hon att hon ibland tar betalt om paret önskar en sång efter ceremonin. Kvinnan hade erbjudit sig att sjunga på vigseln. Något som paret valde att avstå ifrån.
– Jag ser det här som ett hedersuppdrag. Jag har inte skickat någon faktura.
Men paret fick ett mejl att de skulle betala 2000 kronor. Varför det?
– Det var inte min idé att ta betalt. Nu vill jag inte prata mer om det här. Hejdå, säger kvinnan och lägger på.
Länsstyrelsen i Stockholm genomförde för några år sedan en tillsyn för att stoppa oseriösa vigselförrättare som försökte tjäna en hacka i samband med bröllopen.
– Vi har inte gjort någon insats motsvarande den i Stockholm. Men vi har skickat ut information till samtliga vigselförrättare med tydlig information vad som gäller kring ersättningar, säger Maria Lerstorp.
– Det händer då och då att vi får in den här typen av ärenden, men det är rätt ovanligt. Det första vi gör är att kontakta vigselförrättaren och informera om reglerna.

Hedersuppdrag med symbolisk ersättning

I Malmö finns femtio vigselförrättare. Att vara vigselförrättare är ett hedersuppdrag, inte något man kan tjäna stora pengar på. Ersättningen är mycket blygsam och betalas ut av Länsstyrelsen: 110 kr per vigsel. Den som viger flera par under en och samma dag får 110 kr för den första, därefter 30 kronor per vigsel.

Har du egna erfarenheter? Hör av dig!

Mejla HD.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen