Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Pyttebron målas röd

Om ett par veckor ska Pyttebron provmålas. Men inte med grått, som först var sagt - utan rostrött.

Bättre än grått? Ett fotomontage visar Pyttebron i röd skepnad under kvällsbelysning.Bild: SWECO
Stadsarkitekt Pontus Swahn är förtjust. Han fick uppdraget att ta fram en roströd nyans som ska provas.
– Jag måste säga att jag blev lite besviken när man först tänkte måla den grå. Den roströda blir väldigt snygg, särskilt i belysning framhävs bågens konstruktion, säger han.
Ett fotomontage visar hur Pyttebron kan ta sig ut i den lite brunröda färgen, som är ett alternativ till att åter måla den grå.
Nyligen lämnades ett medborgarförslag in om att färgsätta bron, exempelvis måla den Kina-röd istället för "trist grå". Men medborgarförslaget ska inte ha påverkat beslutsfattarna i någon riktning.
– De två färgerna, grå eller roströd, hade vi redan som alternativ, säger Mikael Fritzon, samhällsutvecklingschef.
Medborgarförslaget kommer istället att genomgå den gängse beslutsprocessen via kommunfullmäktige, som skickar uppdraget vidare till kommunstyrelsen – och när den behandlingen är klar står Pyttebron troligen redan färdigmålad, om än oklart i vilken kulör.
Enligt Mikael Fritzon är det inte slutgiltigt avgjort huruvida Pyttebron kommer att bli grå eller roströd.
– Vi får prova oss fram, det finns öppningar för nyanser, säger han.
Pyttebron har inte alltid varit gråmålad. Lite skrapande igenom kvarsittande färglagen visar att den även har varit grön.
– Vi har haft en konsult som har hjälpt oss med förslag på olika färger och belysning av bron. Men det är svårt att avgöra enbart utifrån ett fotomontage. Därför ska vi provmåla för att se hur det blir på plats, säger Pontus Swahn.
Provmålningen kommer att ske om cirka två veckor. Det kommer att bli ett större parti som färgsätts för att man ska få uppfattning om hur det slutliga resultatet blir. Men innan dess ska bron tvättas och blästras.
– Vi har kapslat in den helt för att skydda omgivningen under tiden, säger Mikael Fritzon, men lovar tidningen att få kika på det rödmålade partiet när det är dags.
Den 18 november ska hela renoveringsarbetet vara klart.
Gå till toppen