Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Nyanlända ska lockas till läsning

Under hösten bjuder stadsbiblioteket in till lättlästa författarbesök för vuxna. Syftet är att väcka läslust och läsförståelse bland nyanlända.

Stadsbiblioteket i Landskrona.Bild: Johan Pihlemark
Tisdagen den 13 september besöker författaren Ann Gomér stadsbiblioteket i Landskrona för att prata om sin lättlästa serie "Hon & Han", som riktar sig till vuxna människor.
Ytterligare två lättlästa författarbesök är inplanerade i höst, som till stor del riktar sig till nyanlända som vill lära sig det svenska språket.
– I våras hade vi ett liknande läsprojekt i samarbete med sfi och Komvux, som handlade om läslyft för vuxna. Vi presenterade olika böcker, bjöd in författare och hade bokcirklar, säger Annika Liljengren, bibliotekarie vid stadsbiblioteket i Landskrona.
– Det projektet slog väl ut och nu kör vi även i höst. Den här gången hoppas vi kunna nå ut till en bredare publik hos allmänheten.
"Plånboken", som är den första boken i Ann Gomérs serie "Hon & Han", handlar om två personer som lämnar in en upphittad plånbok till polisen. Tanken är att handlingen ska leda till diskussioner om etik och moral.
Anses människor från andra länder ha lägre moral än svenskar?
– Nej, det handlar om att våga lita på det svenska rättssystemet, att våga vända sig till polisen och lämna in upphittade saker och lita på att myndigheten gör sitt jobb. I flera fall finns det en rädsla för polisen som har en annan maktställning i en del andra länder, säger Annika Liljengren.
Torsdagen den 6 oktober får stadsbiblioteket besök av Christina Wahldén, som bland annat skriver en serie om den ensamkommande pojken Hamed. Tisdagen den 15 november är Cecilia Davidsson gäst och hon är aktuell med en översättning av Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit till lättläst svenska.
Gå till toppen