Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN-ambassadören laddar batterierna i Arild

När Sverige nästa år tar plats i FN:s säkerhetsråd blir det bråda dagar för FN-ambassadören Olof Skoog. För att orka är han extra länge i Arild och laddar batterierna.

Olof Skoog är Sveriges FN-ambassadör sen mars förra året. Varje sommar laddar han batterierna i Arild.Bild: Mats Roslund
54-årige Olof Skoog har gjort en rejäl diplomatresa från UD:s diplomatskola på 80-talet, via svenska ambassaderna i Kuba, Colombia, FN-uppdrag som Hans Blix närmste man och EU-ambassadör i Indonesien till Sveriges främste representant i FN.
Under sommaren har han vilat upp sig i sitt sommarhus i utkanten av Arild. Han har varit trogen sommargäst i byn sen 1966.
- Min pappa har ett sommarhus bara ett par hundra meter bort. Just i år har jag unnat mig extra lång semester. FN:s säkerhetsråd tar aldrig semester och när Sverige går in där i januari så kommer det inte att bli så mycket ledigt.
Med en vidunderlig utsikt över Skälderviken, Bjäre och Hallands Väderö är det lätt att förstå att här går det utmärkt att koppla av. Men inte ens under semestern kan Olof Skoog undvika att hålla sig uppdaterad. När intervjun ska börja lyssnar han på Dagens ekos senaste rapportering om bombdåden mot turistmål i Thailand.
- Inte ens här i Arild är vi förskonade från världshändelserna, säger han och syftar på asylboendet på Brunnby gård.
Intresset för att jobba utomlands har han haft sen barnsben. Av en slump fick hans pappa jobb i Indonesien så där gick han i skola under två och ett halvt år.
- Jag är jurist i botten, men har aldrig kunnat tänka mig att jobba med det här i Sverige.
Han har fört ett kringflackande liv, men tyckte att han ordnade det bra för sig när både han och hans hustru Johanna Brismar Skoog lyckades få diplomatjobb i favoritlandet Indonesien. Men i fjor fick han ett samtal han egentligen inte ville ha.
- Regeringen ringde och ville aktivera en kampanj för att komma med i säkerhetsrådet. Jag visste att jag skulle tacka ja, men var kluven. Jag hade lurat med mig familjen på mitt äventyr i Indonesien, säger han.
Bild: Mats Roslund
Att vara Sveriges främste diplomat i FN innebär långa arbetsdagar. Normalt börjar Olof Skoog vid 08-tiden på morgonen. Och sen är det full fart till klockan 22.
- Jag har en överlevnadsstrategi - att ta lördagen ledigt. Då läser jag inga mejl och är svår att nå.
Men söndagen då?
- Det går inte att vara ledig. Då måste man förbereda sig för allt som ska ske under veckan.
Olof Skoog klagar dock inte över sin arbetssituation.
- Jag har det roligaste jobbet man kan ha som svensk diplomat. Det blir svårt att hitta något som matchar det.
Han är också helt övertygad om att arbetet i FN kan göra skillnad.
- Bara att komma in i lokalerna och se att här sitter alla världens länder och pratar med varandra, länder som inte kommer överens.
Vad blir skillnaden nu när Sverige kommit med i säkerhetsrådet?
- Vi följer alltid arbetet i säkerhetsrådet. Men nu måste vi vara otroligt väl pålästa och kunna förhålla oss till världens alla kriser.
Enligt Olof Skoog är de två stora knutarna just nu Syrien och Ukraina.
- Vad gäller Syrien så togs en resolution för en politisk lösning. Vi ska vara superaktiva där och inte tillåta att politiska låsningar går ut över att hjälpa människor.
I slutet av augusti är semestern och vistelsen i Arild över för den här gången. Då är det dags för Stockholm och en träff med alla de svenska ambassadörerna.
- Då får jag träffa min fru innan vi åker på varsitt håll igen.

Olof Skoog

Ålder: 54.
Familj: Hustrun Johanna Brismar Skoog, barnen Samuel 26, Carolina, 23 och Gustaf, 18.
Bor: New York.
Hobby: Tennis, golf, läsa böcker.
Senast läst: Henry Kissingers "Diplomacy" och Jonas Hassen Khemiris "Allt jag inte minns".
Dold talang: Hade kunnat bli en rätt okej stå-uppare.
Gå till toppen