Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gråzon för tillståndslösa skyltar

Den tillståndlösa skyltdjungeln befinner sig i en gråzon. Lite varstans längs vägarna dyker det upp skyltar som gör reklam för olika arrangemang. För Lergökarallyt i Ängelholm är det en viktig del av marknadsföringen.

Evenemangsskyltar i rondellen där riksväg 13 från Ängelholm möter infarten till Klippan.Bild: Sven Sandströmn
Kvaliteten på skyltarna varierar från enkla till professionella. Ofta är de placerade i korsningar, rondeller och vid stopp där trafikanternas uppmärksamhet behövs på trafiken. Skyltarna sprids numera till grannkommuner och långt utanför den plats där evenemanget hålls.
I Klippan finns skyltar där riksväg 13 möter in farten till Klippan, nedstuckna i gräset på rondellområdet. Även trafikplatsen vid E4 i Östra Ljungby har arrangörer funnit som en bra plats för att sprida sitt budskap.
Charlotta Strand-Johansson, som är enhetschef för trafik och miljö på Trafikverket på region syd, säger att det är ett problem och att det är varierar från plats till plats.
När det gäller skyltarna i rondellen i Klippan är hon övertygad om att det inte är en placering som man skulle godkänna.
– Finns det inget tillstånd för skylten inom vägområdet är det våra driftentreprenörer som ska ta bort den. Sen har arrangören tre veckor på sig att hämta den hos driftentreprenören, säger hon.
Den som vill sätta upp en skylt inom vägområdet måste ansöka om tillstånd hos Trafikverket. Om det är utanför vägområdet ska ansökan gå till kommunen för bygglov eller tillstånd fås av länsstyrelsen. Enda undantaget enligt Charlotta Strand-Johansson är under valtider.
– I vissa fall kan det vara okej, såsom om man ska ha en loppis en dag eller visning för att sälja sitt hus. Då ska man även ta ner skylten skyndsamt. Men inte om skylten är uppe kontinuerligt eller under längre perioder.
– Det görs heller ingen skillnad på om den sitter på hjul. Syftet är ju att få ut sitt budskap och det leder till att trafikanternas uppmärksamhet riktas från vägen, säger hon.
I Klippans kommun uppger byggnadsinspektör Roger Lindén att det inte är den typen av skyltar som det söks bygglov för.
– Vi är ju inte heller ute och jagar dem. Men får vi en anmälan måste vi ta upp det, säger han.
Cirkusföreställningar och reklamskyltar - så kallade gatupratare - som sätts upp i samhällen är andra exempel på något som det ses mellan fingrarna på.
Bo-Arne Nilsson, som är en av krafterna bakom Lergökarallyt i Ängelholm, ser det som en viktig del av marknadsföringen.
– Vi har tillstånd för vissa av de här bitarna, sen kan det hamna utanför ibland. Det måste skötas snyggt om det ska ha någon effekt. Vi hart använt oss av så kallade mäklarskyltar och sitter uppe några dagar till en vecka.
– Jag känner inte just till den skylten i Klippan. Det händer att skyltarna försvinner och dyker upp på andra platser, säger han.
Gå till toppen