Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Havtornsföretag förbjuds sälja sina produkter

Företaget Ornakärrs Havtorn förbjuds med omedelbar verkan att släppa ut sina produkter på marknaden. En miljöinspektion visar på allvarliga hygienbrister och otillåten produktinformation.

Den 24 augusti gjorde Höganäs kommuns miljöavdelning en föranmäld inspektion hos företaget Ornakärrs Havtorn. De upptäckte då så allvarliga brister i bland annat livsmedelshygien och bristande kunskap i livsmedelshantering att företaget i tisdags fick besked om att de med omedelbar verkan förbjuds sälja eller på annat sätt släppa ut sina varor på marknaden.
– Det är i stort sett åtgärdat allting, säger Per-Gunnar Jarlson på Ornakärrs Havtorn.
Trots bristerna i hygienen tycker miljöinspektören Eva Rosberg att Ornakärrs Havtorns informationsblad, som påstår att havtorn är hämmande på cancer, är det allvarligaste.
– Det var det värsta, det är att lura konsumenterna. Jag kommer att ta kontakt med Läkemedelsverket för att höra om de vill göra något ytterligare. Jag gissar att de ser allvarligt på det, säger Eva Rosberg.
Verksamheten bedrivs av Per-Gunnar Jarlson och Catharina Valdix på en gård utanför Höganäs. Gården köpte de förra året och där odlar de havtorn, som de gör juice och marmelad av.
– Vi drar tillbaka informationsbladet. Man får inte skriva något om att det kan vara cancerhämmande eller någonting, säger Per-Gunnar Jarlson.
Varför gjorde ni det från början?
– Vi kopierade direkt från en hemsida på nätet.
Men ni har väl ett ansvar för vad det står på ert informationsblad?
– Ja, vi har absolut ett ansvar. Det var lite olyckligt, man får inte lov att skriva på det sättet enligt EU-lagstiftningen, säger Per-Gunnar Jarlson.
Enligt honom har företaget redan åtgärdat det mesta av hygienbristerna i lokaler och livsmedelshantering. Det enda som skulle återstå är en analys på vattnet i den egna brunnen
– Vi har allt på plats förutom vattenanalysen. Det var bara rutiner som skulle ändras, säger han.
För att miljöavdelningen ska kunna godkänna produktionen igen krävs att Ornakärrs havtorn fått rätt på livsmedelslokalerna och att livsmedelsrutinerna är rätt. Dessutom krävs att informationen om produkten uppfyller kraven. Om företaget bryter mot förbudet riskerar de ett vite på 30 000 kronor.
– Nu ligger bollen hos verksamhetsutövaren, med att få rätt på rutinerna och beskrivningen. Sedan får de kontakta oss när det är åtgärdat, säger Eva Rosberg.
Per-Gunnar Jarlson menar att havtorn är väldigt nyttigt men aktar sig noga för att ta fel ord i sin mun.
– Folk får dra sina egna slutsatser, säger han.
Och hans förhoppning är att produktionen på Ornakärrs havtorn snart ska vara igång igen.
– Vi hoppas vara igång igen nästa vecka, säger Per-Gunnar Jarlson.
Gå till toppen