Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Klart vi måste vi har kontinuerliga rutiner för kontroll av vattnets kvalitet"

Regionpolitikern Birgitta Södertun (KD) vill veta hur den politiska majoriteten ska säkerställa vattenförsörjningen till sjukhusen vid kriser, som den vid Helsingborgs lasarett förra veckan.

När allmänheten uppmanades att koka det kommunla vattnet förra veckan valde Helsingborgs lasarett att istället koppla in sin egen brunn. Men vattnet var inte så bra som man först trodde och snart var man tvungen att koka också det. Det visade sig också att det inte fanns några nyligen tagna prover på vattnet innan lasarettet valde att koppla in det.
Läs också Lasarettets nödlösning höll ej – egna vattnet missfärgat
Nu reagerar Birgitta Södertun (KD) från Helsingborg på händelseförloppet.
– Först tyckte jag att det kändes bra att man hade en egen brunn men sedan fick jag uppgifter om att det inte fanns några aktuella prover tagna på vattnet och då blir man ju så klart lite orolig, säger hon.
Birgitta Södertun, KristdemokraternaBild: Herman Omstedt
Att vattnet sedan inte visade sig duga till lasarettets laboratorium blev ytterligare en väckarklocka för Birgitta Södertun.
– Det är klart vi måste vi har kontinuerliga rutiner för kontroll av vattnets kvalitet om vi ska använda det, säger hon.
Nu ställer hon i en interpellation flera frågor till majoriteten och främst Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
"När samhällets infrastruktur, i form av till exempel vatten- eller eltillförsel, sviker, måste sjukvården ändå kunna upprätthållas på bästa sätt. Patientsäkerheten får inte riskeras. De sköraste patienterna är de som är mest känsliga för exempelvis bakterier i dricksvattnet. Med anledning av detta frågar jag:
- Anser du att säkerheten kring vattenförsörjningen vid Helsingborgs lasarett är tillräcklig?
- Vad avser styret att göra för att öka och förbättra säkerheten kringvattenförsörjning vid sjukhusen i Region Skåne?", skriver hon i interpellationen.
– Jag vill helt enkelt sätta fokus på att vi måste ha rutiner för hur man följer upp vattenkvalieteten, säger Birgitta Södertun.
Några omedelbara svar på hennes frågor kan inte Patrik Lundström, kommunikationschef på Regionservice på Region Skåne, ge.
– Vi har dragit igång en händelseanalys som ska ge svar på flera frågor. Det klart att det påverkade sjukhuset men vi har inte alla svar ännu, säger han.
Analysen ska både ge en bild av hur lasarettet klarade påfrestningen och dessutom föreslå hur man ska agera i framtiden. Bland annat om man ska ha kvar den egna brunnen och hur man i så fall ska göra med provtagning av vattnet.
– Det handlar bland annat om frekvenser av tester. Men frågan gäller inte bara Helsingborgs lasarett. Vi har vattentäkter på flera platser vid andra sjukhus också och vi får se över det också, säger Patrik Lundström.
Gå till toppen