Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Vården på glid – vi tar strid"

Vi träffar tre vårdanställda som demonstrerar i Helsingborg på söndag.

– "Vården på glid – vi tar strid", den tycker jag är bra!
Annette Lundblad fattar penseln och skriver med rött på plakatet. Bredvid skissar kollegan från Helsingborgs lasarett, Carina Johansson, på sina slagord: "Allt måste bli bättre". Värdinnan den här måndagskvällen, Kirsten Eklund, klurar länge innan hon hittar de rätta formuleringarna: "Spara, spara spara – patientsäkerhet i fara".
Under söndagen hoppas de få se många fler plakat i luften. "Slut på rean – en annan vård är möjlig!" är parollen för den nationella manifestationen som genomförs i flera större städer.
Läs också "Vi är visselblåsare för patientsäkerheten"
Här i Helsingborg äger den rum på Mäster Palms plats klockan 14.
Trions udd riktas mot sjukvårdspolitikerna i Region Skåne.
– Vi har pratat med dem, men de bryr sig inte. De säger bara: "vi måste spara pengar", säger Carina Johansson, ledningssjuksköterska vid akuten och därmed ansvarig för beläggningarna nattetid.
– Jag kan inte finna mig i att politikerna fattar beslut som inte riktigt är förankrade i verkligheten. De måste börja lyssna på oss som jobbar i det, fortsätter Annette Lundblad, ortoptist (skelningsproblematik) på ögonmottagningen.
Carina Johansson har tidigare arrangerat stormöte mellan personalen på Helsingborgs akut och regionens politiker.Bild: Mats Roslund
Carina Johansson talar om det värsta läget hon upplevt under 25 år i yrket. Hon ser varje natt vårdplatserna ta slut, samtidigt som sjuka fortsätter strömma till.
– Om någon kommer med en stor hjärtinfarkt, ska vi då säga: "du får inte komma in, du får åka någon annanstans"? Nej, vi löser det genom att vända ut och in på oss själva, säger hon och ger ett exempel på de hårda prioriteringarna:
– Häromnatten körde vi ut en man från en avdelning och ställde honom i korridoren under ett lysrör, därför att han "bara" var 93 och sjuk och inte ett akutfall.
Carina Johansson berättar också om hur omvårdnaden efter det akuta omhändertagandet ibland får stå åt sidan. Detta har bland annat lett till att patienter själva försökt gå på toaletten eftersom personalen inte hunnit följa med.
– Vi har haft flera brutna ben. Förmodligen hade det inte hänt om de patienterna hade haft plats på en avdelning.
Kirsten Eklund sa i november upp sig efter 14 år som sjuksköterska vid medicinmottagningen (lung- gastro). Hon fick till slut nog av det allt mer pressade läget, till följd av neddragningar, och av att tvingas ta hand om ditflyttade patienter med sjukdomsbesvär hon inte var utbildad för.
– Då tycker jag inte att de får den vård de ska ha, det är inte patientsäkert. Det är svårt att säga hur det hade gått om de hamnat på rätt avdelning, men för mig kändes det inte bra. Det finns människor jag i dag knappt vill se i ögonen, säger hon.
Nu arbetar Kirsten Eklund som sjuksköterska inom kommunens hemtjänst. Visst kan det vara stressigt där också, säger hon, men den stora skillnaden är att hon bara behöver koncentrera sig på en vårdtagare åt gången.
Att demonstrera på söndag är en självklarhet för dem.
– Jag tror faktiskt att jag har det bästa jobbet i världen, trots allt. Politikernas beslut ska inte tvinga mig att ta något annat som jag inte vill ha. Därför går jag ut och säger ifrån och blir förbannad i stället för att ge upp och sluta, säger Carina Johansson.
Annette Lundblad tror på ett stort genomslag:
– Eftersom det är på så många orter samtidigt kan politikerna inte komma undan. Det vi vill se är att de har en långsiktig och hållbar planering av vården.
Gå till toppen