Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Grillsäsongen tar aldrig slut - pannlampa på vintern

På fredagen hade cirka 40 personer letat sig till Holy Smoke BBQ, i Bräcke utanför Nyhamnsläge, för att lära sig mer om att grilla på barbecuevis i Big Green Egg.

Pitmaster Matt Pittman från Texas i USA håller i grillkurs på Holy Smoke BBQ i Bräcke. På lördag står han åter vid Big Green Egg för att grilla till Holy Smokes gäster.Bild: Anders Malmberg
Det är femte tillfället denna sommar som Holy Smoke BBQ anordnar grillkurs med pitmasters, eller grillmästare, från USA. Fokus på fredagens kurs var att lära sig grilla i Big Green Egg, en keramisk grill som ser ut som just ett stort grönt ägg.
– Den har en otroligt hög värmeledningsförmåga och är väldigt multikompetent. Den kan brinna i upp till 36 timmar och hålla både låga temperaturer och höga, säger Johan Fritzell på Holy Smoke.
Till skillnad från vanlig grillning, som använder strålningsvärmen, så utnyttjar man vid barbecue indirekt värme under en längre tid. Det är tredje säsongen som Holy Smoke har igång sin verksamhet och inspirationen till BBQ-grillningen kommer från USA och framförallt Texas, dit Johan Fritzell rest många gånger. Han menar att intresset för barbecue-grillning ökat de senaste åren.
Johan Fritzell på Holy Smoke BBQ har ett stort intresse för amerikansk barbecue i allmänhet och Texas-BBQ i synnerhet.Bild: Anders Malmberg
– Det blåser BBQ-vindar i hela världen och det är roligt att sprida den kulturen till Sverige. Alla grillar ju redan här. Vi på Holy Smoke är pionjärer, vi är de första som gör det här fullt ut i Sverige, säger han.
I oktober stänger Johan Fritzell ned Holy Smoke för säsongen, men grillsäsongen i Sverige är långt ifrån över.
– Nej, den pågår året runt, från den 1 januari till den 31 december. En grill kan vara så mycket mer än en grill. En sådan här keramisk kan man baka lussekatter på, säger Johan Fritzell.
Det grillades många olika sorters mat på kursen, här är det fläskkött.Bild: Anders Malmberg
Till årets sista kurs har pitmaster Matt Pittman från Texas kommit för att lära ut om BBQ. Det ska tillagas mycket olika saker, fläsk, nötbringa, hälleflundra, ostron, kyckling och pizza med mera. Hans bästa råd låter enkelt men kanske inte är så lätt.
– Gör det enkelt med ingredienserna, inte för komplicerat och använd riktig ved. I Texas säger vi att en god barbecue inte behöver någon sås, säger Matt Pittman.
Han tycker också att man kan grilla året runt och gärna då i Big Green Egg, som är hans favoritgrill.
– Man kan göra så mycket olika i den, men jag gör gärna pizza eller stekar i den, säger han.
Magnus Wallin från Viken vill lära sig mer om BBQ-grillning.Bild: Anders Malmberg
Magnus Wallin från Viken är en av kursdeltagarna. Han är en flitig grillare som vill lära sig ännu mer.
– Jag har två skäl till att vara här. Jag vill lära mig av de bästa och så vill jag lära mig den speciella tekniken i Big Green Egg.
Han tycker att det varit en BBQ-boom de senaste åren och själv är han på gång att köpa ägget. Favoriten är att långgrilla revbensspjäll. Sätta på det på morgonen och så är det klart till kvällen.
– Det är en form av avkoppling. Och säsongen tar aldrig slut, på vintern är det pannlampa på, säger Magnus Wallin.
Gå till toppen