Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OV-tränarna exempel på nya tider

Säsongen har inte ens börjat men med två kvinnliga tränare sticker OV Helsingborg redan ut. Alexandra och Lina Möller tycks vara tecken i tiden.

Alexandra och Lina Möller har tagit över tränarrodret i OV Helsingborg och är just nu i färd med att spika ihop lagbygget. Var laget står inför årets säsong är oklart, men prestationsångest håller sig borta menar systrarna.Bild: Mats Roslund
Som enda lag i allsvenskan har OV Helsingborg två kvinnliga tränare. Alexandra Möllers intåg som huvudtränare med systern Lina Möller som assisterande gör laget unikt. Alexandra Möller, som för första gången är huvudtränare, känner ingen prestationsångest.
– Det är mer en rolig utmaning. Jag ser det som ett långsiktigt projekt, det är unga tjejer och det viktiga är att få dem tycka det är kul att fortsätta spela handboll. Att utveckla individer ger bra resultat och att vi får jobba i lugn och ro för klubben sänker kanske prestationsångesten. Jag känner mig verkligen redo, säger Alexandra Möller som tror det är en fördel att ha syrran vid sin sida.
– Eftersom vi känner varandra så bra. Det finns ingen prestige mellan oss två och vi kommer att dela på ansvaret, säger Alexandra.
Snacket om att de skulle bli tränare i OV började redan förra året, men så fick Lina Möller barn och det sköts upp. Lina Möller är annars den av de två med mest tränarerfarenhet. I slutet av den långa 14 år långa elitkarriären var Eslöv tidigt på henne att hon skulle bli tränare.
– Jag kände mig färdig som spelare men ville inte lämna handbollen helt. Och det är nyttigt att se handbollen ur ett annat perspektiv, säger Lina Möller.
Sedan dess har hon avverkat fyra år som assisterande tränare, i elitlagen Lugi och Eslöv och Kristianstads herrjuniorer. Hon var också en av de elitspelare som erbjöds plats i handbollsförbundets satsning på fler kvinnliga elittränare för två år sedan.
– Jag var redan tränare då men det ställs mer krav på utbildning nu, och jag ville inte att det skulle stoppa mig framöver. Plus att det är nyttigt med utbildning även om jag hade sett mycket av det tidigare.
Bild: Mats Roslund
När Alexandra Möller lämnade handbollen hade hon ingen tanke på att bli tränare.
– Men det växte fram. Jag var borta från handbollen ett tag, men saknade den. Och det är oerhört givande att kunna se hur en spelare utvecklas.
"Alltid varit handbollsnördar", säger de om sig själva. Och att det skulle vara konstigt att bli tränare har de aldrig reflekterat över. Kanske för att de själva har haft etablerade kvinnliga tränare i form av Buttan Hansson och Evy Nordström.
– Jag har inte tänkt på det. Det kanske påverkar en i att man inte tycker det är konstigt att bli tränare. För den frågan kan man få ibland " är du tränare och tjej?". Och när jag hade herrjuniorer – "accepterade de dig, testades du?". Men jag hade inte ens tänkt tanken att det skulle vara någon skillnad, säger Lina Möller.
Varför blir så få kvinnor tränare?
– Varför är alltid en intressant fråga. Många kanske prioriterar sin familj – andra kanske aldrig har fått frågan, funderar Lina, som dock för egen del aldrig behövt fråga.
– Men hade jag velat hade jag gjort det. Tränare behövs alltid, även om man inte kan ringa en elitserieklubb och få ett uppdrag.
De upplever både att allt fler kvinnor blir handbollstränare, och räknar upp namn. Däribland Karen Brödsgaard, en av de riktigt stora giganterna i dansk damhandboll under nittiotalet som i somras blev ny assisterande tränare i Västerås herrlag.
– Det känns som att det börjar hända lite, att man inser att kvinnor kan ha något annat att bidra med, säger Lina Möller.
Vad kan de bidra med?
– Det blir nog mer mångsidigt. Vi kanske är bättre på att se helheten, med risk för att generalisera. Att man ska må bra även utanför planen och förstår vikten av att trivas i laget för att prestera. Och om man jobbar med damer som vi gör, så kan man enklare sätta sig in i situationen på en sekund. Men jag vet inte, det behöver inte heller vara så stor skillnad. Det finns ju damtränare som är både "maskulint" auktoritära och mjukare.
Bild: Mats Roslund
För egen del är de nu laddade för en säsong där de vill överföra sina egna spelfilosofier. De speglas mycket i hur de själva var som spelare.
– Vi hade alltid synpunkter och utmanade tränarna. Och det säger vi till spelarna nu, att det är bara bra att de gör det, säger Alexandra Möller.
– Vi la alltid oss i. Ola Månsson (OV:s förre tränare som tränade systrarna i Eslöv) har varit rätt trött på oss, säger Lina Möller och skrattar.
Men syftet är tydligt. Spelare ska bli självständiga och ta mer ansvar för sin utveckling.
– Både på träning och i matchsituation ska de känna att de äger processen. Vi är tränare och styr den men de ska ändå komma med egna idéer och bli mer medvetna om vad de gör. Annars får man styra marionettdockor och det funkar inte när försvaret gör något oväntat, säger Alexandra.
I år ska OV:s damlag återigen konstrueras om med många nya och unga spelare. Redan i maj hölls det första sociala lägret.
– Vi fokuserar mycket på att få fram en bra lagkänsla, vi-känslan kommer att bli oerhört viktig i år. Vi jobbar mycket med att alla ska våga ta ansvar. Ingen solklar stjärna ska avgöra när det hettar till, det ska flera i laget kunna göra, säger Alexandra Möller och menar att det redan har hänt mycket.
– I början var det knäpptyst. Nu vågar folk säga vad de tycker. Och handbollsmässigt händer det saker varje vecka, säger Alexandra Möller.
Även där är riktningen utstakad. Förra årets offensiva försvar ska vidareutvecklas .
– Vi har ju snabba, små spelare och utnyttja det mer i kontrings- och omställningsfasen, säger Alexxandra Möller som snart gör sin första match som allsvensk tränare.
Lina Möller och Alexandra Möller.Bild: Mats Roslund

Lina Möller

Aktuell med: Ny assisterande tränare i OV Helsingborg.
Ålder: 37 år
Tränarbakgrund: assisterande tränare 2 år Eslöv, herrjunior Kristianstad, 1 år Lugi assisterande.
Moderklubb: IK Lågan.
Klubbhistorik: Team Eslöv, FC Köpenhamn, Fox Fredrikshamn (Danmark) .
A-landskamper: 18.
Civilt jobb: Utbildar blivande handbollstränare på Eslövs folkhögskola.
Bor i: Rydebäck.

Alexandra Möller

Aktuell med: Huvudtränare i OV Helsingborg.
Ålder: 38 år.
Tränarbakgrund: Assisterande tränare i OV 1 år.
Moderklubb: IK Lågan.
Klubbhistorik: Team Eslöv, Skjeberg (Norge), Fox Fredrikshamn (Danmark) Mar Alicante (Spanien).
A-landskamper: 18.
Bor i: Rydebäck
Civilt jobb: Lärare på Peter Sven-skolan
Gå till toppen