Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Olater

Ola Olofsson: Nostalgitripp tillbaka till barndomen

Bild: Leif R Jansson / TT
Yngsta dottern kom hem härförleden och berättade att hon cyklat omkull när hon var på väg hem från skolan. Skosnöret hade snott in sig i pedalen så att hon inte fick loss foten och när hon stannade ramlade hon såklart åt det hållet. Som tur var landade hon på en gräsplätt så det gick bra. Men visst känner ni igen den klassikern? Jag gjorde samma sak jämnt när jag var liten för i runda slängar 35 år sedan. Paniken som kom när jag kände att skosnöret drogs åt runt pedalen och när jag lutade mig ner åt det hållet för att försöka lossa skosnöret ramlade jag såklart åt det hållet när jag inte kunde sätta ner foten och ta emot.
Efter ett antal skosnöresincidenter provade jag att cykla barfota istället. Att knyta skosnörena fanns inte på kartan – tills jag vek ner tårna lite för långt runt pedalerna och skrapade dem i asfalten. Aj, aj, aj, aj. Aj.
Cykelhjälmen var inte ens uppfunnen på min tid och vi cyklade släppstyre 95 procent av tiden. Det är egentligen ett under att vi överlevde barndomen. Vi låg uppochner i baksätet i bilen, bilbälten var inte att tänka på. Vi byggde trädkojor i skogen, alldeles för högt upp och med alldeles för vassa sågar. Jag använde motorsåg och yxa redan i tioårsåldern, vi hjälpte ofta morfar med veden inför vintern. Och vi balanserade alltid högst upp på den högsta klätterställningen på lekplatsen.
Någon riskanalys var det aldrig tal om.
Och maten sedan. En bra dag kunde jag klämma en hel formfranska, rostad i brödrosten, när jag kom hem efter skolan. En liter mjölk, rikligt med smör och kaviar som pålägg till det. Det bara rann rakt igenom den växande pojkkroppen. Det hade inte funkat i dag kan jag säga direkt. När jag passerade 40 pensionerades halva personalen på Ämnesomsättningen och sedan dess hinner de inte riktigt med på den avdelningen.
När det gäller kidsen i dag får jag vara glad om jag får i tjejerna EN macka med smör – utan pålägg. Ja, jag vet att killar generellt sett äter mer än tjejer, men ändå.
När jag var liten drack vi vatten direkt från trädgårdsslangen, vi byggde lådbilar av gamla barnvagnar och vi lämnade hemmet tidigt på morgonen och kom inte hem förrän det blev mörkt. Ingen kunde få tag i oss.
I dag ska det drickas bubbelvatten och ska det byggas något är det jag som får göra det. Och kidsen går helst inte längre bort från huset än att mobilen fortfarande når det trådlösa wi-fi-nätverket. Det är både på gott och ont förvisso.
Det var bättre förr helt enkelt, eller som jag alltid brukar säga – ju förr desto bättre.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen