Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Översvämningsdrabbad: ”Jag kan stortjuta bara jag tänker på det”

En källare fylld med minnen dränktes för Berndt Johansson och Susanne Nilsson i Bjuv under sommarens översvämning. På NSVA utreds fortfarande orsaken till att många drabbades så hårt.

Tvättstugan hos Susanne Nilsson och Berndt Johansson fylldes med 1,20 meter djupt bajsvatten. ”Det stod som en fontän ur toalettstolen” säger Berndt Johansson.
Den 15 juni 2016 kommer för alltid finnas kvar i Susanne Nilsson och Berndt Johanssons minne. Det var dagen när parets 50-talssamling bokstavligen flöt bort.
– Jag stod på stationen och väntade på skjuts när min man ringde, han hade panik i rösten. Då sprutade det avloppsvatten rakt upp ur avloppen i källaren, berättar Susanne Nilsson.
I enplanshusets källare stod det snart över en meter bajsvatten som dränkte allt. Förutom tvättstugan, en liten mc-verkstad och förvaring fanns där möbler, en jukebox och en skivsamling med över tusen LP-skivor från 1950-talet, och minst lika många singlar.
Som tur var hade paret en bra försäkring, men allt går inte att värdesätta i pengar.
– Vi fick slänga två containrar med en del av vårt liv. Jag kan stortjuta fortfarande bara jag tänker på det, säger hon.
På Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, lägger man fortfarande pussel. I takt med att skadeanmälningarna kommit in matas nya fakta in i ett dataprogram som ska ge svar på hur vattennivåerna stigit och hur det gamla ledningssystemet som byggts till och lappats genom åren hänger ihop.
Över 400 skador är anmälda till NSVA efter juniregnen. Värst drabbades centrala Bjuv och Hyllinge utanför Åstorp. Efter de kraftiga regnen i juni har 307 respektive 80 skadeanmälningar gjorts så här långt.
Sofie Svedström, gruppchef för anslutningsfrågor, vill att man anmäler till dem även om skadan inte blev så stor.
– Det är jättebra, för då kan vi få en helhetsbild.
Över 400 skador är anmälda till NSVA efter juniregnen. Värst drabbades centrala Bjuv och Hyllinge utanför Åstorp.Bild: Niklas Gustavsson
I första hand är det försäkringsbolagen som ska ersätta de som drabbats. Men visar utredningen att det är ledningsnätet som felat kommer de i sin tur att vända sig till NSVA med ersättningskrav som i slutänden blir en kostnad för VA-kollektivet.
De flesta skador gäller källaröversvämningar och de flesta fastighetsägare vill ha ersättning för självrisken från försäkringsbolaget.
– Vi hoppas kunna börja betala ut ersättningar vid årsskiftet, säger Sofie Svedström.
Utredningen ska också visa var det finns återkommande problem som borde kunna åtgärdas. NSVA vill gärna att alla fastighetsägare ser över så att ledningar för regnvatten och avloppsvatten inte löper ihop någonstans.
– Går det ner stuprör i spillvattnet får vi ner så mycket vatten där att det lätt blir problem, säger Sofie Svedström.
På Snickaregatan där Susanne och Bernt bor har många villaägare haft problem flera gånger, senast 2007.
De har sin bild av lösningen klar.
- Vi vill ha hjälp med backventiler för att förhindra att det tränger in avloppsvatten i våra hus igen. Nu är man rädd bara det regnar litegrann, säger Susanne Nilsson.
Fotnot: Träffar för drabbade hålls den 8, 15 och 20 september på kommunhuset i Bjuv, samt den 27 och 28 september på Folkets hus i Hyllinge.
Gå till toppen