Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Härvan runt sexbrottsmisstänkt lärare växer

Sammanlagt 20 elever hade på tisdagen gjort anmälan om att de utsatts för sexuellt ofredande av en lärare.

Sammanlagt har 20 anmälningar gjorts om sexuellt ofredande. Arkivbild.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Det var i fredags som skolans ledning fick höra talas om att en lärare har varit närgången mot elever. Då gick åtta flickor till rektorn.
Reaktionen blev omedelbar.
– Vi agerade direkt genom att ta läraren ur tjänst. Det var det absolut första vi gjorde, sen kontaktades polisen, säger skolans rektor.
Läs också Nordvästskånsk lärare anmäld för att ha ofredat elever sexuellt
På tisdagen hade utredningen växt. Sammanlagt har 20 anmälningar gjorts om sexuellt ofredande.
– Rubriceringen kan komma att ändras efter förhör med flickorna, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressansvarig på polisen i nordvästra Skåne.
Exakt när flickorna ska ha blivit utsatta varierar. Vissa har anmält att det skett sen höstterminen drog igång. Andra misstänkta övergrepp kan ligga så långt tillbaka i tiden som 2014.
Samtliga flickor är i mellanstadieåldern.
Skolans rektor kallade alla föräldrar till ett blixtinkallat möte via sms på måndagskvällen. Hen tycker att stämningen på mötet var bra.
– Det var ingen stor upprördhet. Men naturligtvis finns det oro bland föräldrarna. Det kom en del frågor som vi besvarade. Jag tror att vi kunde räta ut en del frågetecken.
Hur är stämningen bland eleverna på skolan idag?
– Vi har elever som är oroliga, men man känner inte av det direkt. Det är en skola där saker och ting fortgår och de har sina lektioner som vanligt.
Även på tisdagskvällen och onsdagskvällen ordnas möten för föräldrar på den aktuella skolan.
– Vi gör det av två anledningar, dels så gick vi ut snabbt på måndagen och alla föräldrar kunde inte komma, dels så kan det dyka upp frågor efterhand och då ska man ha en möjlighet att vända sig till oss.
Enligt rektorn har det tidigare inte varit några rykten kring läraren som arbetat under lång tid på skolan.
– Inte som kommit till vår kännedom i alla fall.
Så länge som polisutredningen pågår kommer läraren att gå hemma med lön.
– Vi får ta ställning till vad polisutredningen kommer fram till. Men naturligtvis är vi chockade över detta.
Gå till toppen