Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya pappor känner sig osedda

Många nyblivna pappor känner sig mer eller mindre osynliggjorda av vårdpersonal. ARKIVBILD.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Mer än en tredjedel av landets blivande och nyblivna pappor känner sig ignorerade av vårdpersonal på BB och BVC, rapporterar Vetenskapsradion. Michael Wells, forskare och folkhälsovetare på Karolinska institutet i Solna, har gått igenom 62 svenska studier om hur pappor känner sig bemötta inom mödrahälsovård, förlossningsvård, BB och barnhälsovård (BVC).
– Pappor vill vara involverade. Men barnmorskor och sjuksköterskor kan främja eller förhindra det, säger Michael Wells till Vetenskapsradion.
I studierna har papporna sagt att personal inte tagit i hand, inte sökt ögonkontakt och inte involverat båda föräldrar i viktiga samtal. Liknande erfarenheter kan ses hos den icke-födande föräldern i par där båda är kvinnor, visar studier från de nordiska länderna i en annan litteraturöversikt som Wells har gjort.
Gå till toppen