Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Förlegad blockpolitik skadar skånsk sjukvård."

Liberaler, centerpartister, kristdemokrater och moderater förefaller inte vilja ta något ansvar för de dyra omorganisationer som de genomförde under sina år vid makten, skriver Hlin Thorgeirsson, överläkare i Region Skåne.

Demonstration i Helsingborg mot nerdragningar inom vården.Bild: Niklas Gustavsson
Under åren 2007-2014 ägnade sig de styrande allianspolitikerna i Region Skåne åt ett omfattande slöseri. De borgerliga politikerna belastade under sina åtta år vid makten Skånes sjukvård med stora omorganisationer som kommit att kosta sjukvården väldigt mycket pengar.
Två regiondirektörer anställdes för att på politikernas uppdrag genomföra dyra och omvälvande omorganisationer.
Den förste regiondirektören rekryterades år 2007 för att slå ihop universitetssjukhusen. Han var bra på det, hade gjort det förr på annat håll i landet.
Trots att tidigare forskning visat att sammanslagning av stora sjukhus blir en mycket dyr affär och att kostnaderna ökar under många år efter genomförd sammanslagning, valde alliansen i Region Skåne att slå samman sjukhusen i Malmö och Lund.
Den andre regiondirektören kom år 2012, då ville politikerna ha ännu tuffare tag. Regiondirektör nummer två sattes att rumstera om bland sjukvårdsförvaltningarnapå ett mycket genomgripande sätt.
De politiska ommöbleringar i sjukvården som genomfördes under alliansens åtta år vid makten har bidragit till att sjukvården i Skåne är i ett läge med dålig ekonomi. Kompetent personal säger upp sig för att jobba där förutsättningarna är rimligare.
Den omfattande personalflykten ställer dagligen till stora problem i vården, detta är uppenbart för oss som vårdar patienterna. Vi ser hur vårdplatsbristen på regionens sjukhus, vårdplatsbristen i hemsjukvården och överfulla mottagningar drabbar dem.
I valet 2014 visade väljarna att de inte hade fortsatt förtroende för den politik som alliansen fört i Region Skåne. Valresultatet gav upphov till ett svårt parlamentariskt läge som borde ha föranlett ett samarbete över blockgränsen.
Men liberaler, centerpartister, kristdemokrater och moderater förefaller inte vilja ta något ansvar för de dyra omorganisationer som de genomförde under sina år vid makten. De väljer istället att klamra sig fast vid en osund och föråldrad blockpolitik som riskerar att skada skånsk sjukvård ytterligare.
Ihärdigt håller allianspartierna ihop och vägrar gå med på skattehöjningar.
Det finns fortfarande möjlighet för Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna att reparera en del av de skador som de åstadkom under sina åtta år vid makten. Det är dags att de visar att de tar ansvar och samarbetar med dagens styrande partier, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, så att sjukvården i Skåne kan återhämta sig.
Skånsk sjukvård måste styras med patienternas bästa för ögonen. Regionpolitiker får betalt för att göra det. De är inte avlönade för att bedriva blockpolitik.
Det behövs en skattehöjning för att bekosta de dyra omorganisationer som varit.
Allianspolitiker, ta ert ansvar och gör det nu för patienternas skull. Samarbeta över blockgränserna.

Hlin Thorgeirsson

Hlin Thorgeirsson är överläkare i Region Skåne, socialdemokrat och har förtroendeuppdrag för partiet i Lund.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen