Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hoverboarden började brinna under barnens säng – hela lägenheten förstördes

Balansbrädan som stod på laddning under sängen fattade eld – och hela familjen Abdurahmans lägenhet på Blåkullagatan förstördes i branden. "Barnen vill aldrig mer i livet åka hoverboard", säger pappa Abdullahi Abdurahman.

Abdullahi Abdurahman utanför sin lägenhet i Helsingborg. Fotot är ett montage och hoverboarden på den lilla bilden har inget med branden att göra.Bild: Britt-Mari Olsson
I somras köpte familjen två hoverboards – elektroniska tvåhjulingar som man åker stående på – i en webbutik. En av dem strulade direkt, och efter att de klagat lovade webbutiken att skicka ett nytt batteri. Men olyckan hann före.
– Ena hoverboarden låg på laddning under sängen i pojkarnas rum, och den andra låg bredvid, säger Abdullahi Abdurahman om hur det plötsligt började brinna i familjens bostad sent på lördagskvällen.
– Jag skrek åt familjen och försökte släcka elden. Lågorna var stora och det luktade gift. Jag försökte släcka med det jag hade till hands, ett täcke, men det gick inte.
Föräldrarna och de fem barnen fick fly till en grannes lägenhet i väntan på räddningstjänsten.
– Vi ryckte ut med två släckenheter, befäl och en höjdenhet, säger Ronny Möller, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
Bild: Britt-Mari Olsson
Med hjälp av rökdykare kunde man hindra elden från att spridas, men bostaden totalförstördes.
– Rummet där branden startade blev helt utbränt och det är kraftiga rökskador i övriga lägenheten, säger Ronny Möller.
– Det var tur att de inte hade hunnit gå och lägga sig och somnat innan det började brinna.
När HD:s fotograf på söndagen besöker den brandhärjade lägenheten är röklukten stark. Datorer, kläder, möbler och leksaker är förstörda. Familjen har tillfälligt fått låna en lägenhet av några vänner.
– Jag är fortfarande i chocktillstånd. Mina barn också. Det här är fruktansvärt, det värsta som hänt i mitt liv, säger Abdullahi Abdurahman.
– En av brandmännen sa att det var tredje gången han var på en sådan här brand. De tog med sig originalkartongen till hoverboarden, den hade jag i källaren.
Räddningstjänsten kommer att skicka en rapport om branden och hoverboarden till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
– Det här har vi stött på flera gånger. Det ska vara något problem med laddningen, säger Ronny Möller.
I juli återkallade tio företag i USA runt en halv miljon balansbrädor efter en rad rapporter om brand i batterierna. Och i Sverige har Elsäkerhetsverket bestämt sig för att starta en granskning av hoverboards.
Abdullahi Abdurahman tycker att de bör totalförbjudas.
Ronny Möller på räddningstjänsten går inte lika långt, men uppmanar alla att noga läsa föreskrifterna om hur de laddas, och dessutom ha uppsikt under laddningen.
– Vi vill inte se en dödsolycka framöver.

Flera incidenter med hoverboards bara i augusti

• En hoverboard på laddning börjar brinna i en villa i Stenungssund. Pappan i familjen lyckas släcka branden med en pulversläckare innan räddningstjänsten kommer fram.
• Ett barn i sex sju-årsåldern är ensamt hemma när en hoverboard på laddning börjar brinna i en lägenhet utanför Halmstad. En granne lyckas släcka elden innan Räddningstjänsten kommer fram.
• En helt ny hoverboard börjar brinna hemma hos en familj i Varberg. Pappan i familjen brännskadas på benet när han slänger ut den brinnande hoverboarden på gräsmattan.
• En hoverboard fattar eld under laddning i ett hus på Hasslö i Blekinge. Husägaren lyckas släcka branden med pulversläckare.
Gå till toppen