Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Emma Leijnse: Liberalernas förslag om religiösa friskolor kan vara ett slag i luften

Emma Leijnse WebbBild: Håkan Röjder
Nu kräver Liberalerna att inga nya tillstånd ska ges till religiösa friskolor. De som finns idag ska heller inte få tillstånd att utöka antalet platser på skolan.
Det är inte första gången Liberalerna driver denna ståndpunkt. De har sällskap av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, samt många socialdemokrater.
Argumentet Liberalerna för fram är den kraftiga flyktinginvandringen och att nyanlända barn riskerar att samlas på de religiösa friskolorna. Därmed isoleras de från det svenska samhället och integrationen försämras.
Vilka skolor talar de om? Det vet inte Liberalerna: det vet ingen.
66 grundskolor i Sverige är visserligen registrerade som konfessionella i Skolverkets listor. Det är ungefär samma antal som det har varit i en rad år. 51 av dem betecknar sig som kristna, elva som muslimska, tre katolska och en judisk, enligt utbildningsdepartementet. Totalt går cirka 10 000 av Sveriges en miljon skolbarn i en religiös friskola.
Sex av skolorna ligger i Skåne: Segrande Liv grundskola i Höör, Mariaskolan och Ögårdsskolan i Malmö, Sankt Thomas skola i Lund, Pauliskolan i Helsingborg och Solängskolan i Örkelljunga. Ögårdsskolan är muslimsk, resten är kristna.
Men listan över religiösa friskolor bygger helt på skolornas egen rapportering. Det är nämligen frivilligt för en friskola att anmäla sig som konfessionell eller inte. Enligt skollagen har alla friskolor rätt att hålla hur mycket morgonbön eller gudstjänster eller bibelstudier de vill, bara de håller religionen borta från själva undervisningen och bara det är frivilligt för eleverna att delta. Siffran på 66 konfessionella friskolor i landet kan alltså vara fel: det kan både vara fler och färre som faktiskt har konfessionella inslag.
Denna frivillighet betyder att Liberalernas förslag att inga nya tillstånd ska ges till konfessionella skolor, är ett slag i luften. Friskolorna gör som de vill, oavsett vilken stämpel de har satt på sig själva.
Liberalerna vill också skärpa tillsynen av de religiösa skolor som finns. Skolinspektionen har haft tillsyn på samtliga religiösa friskolor de senaste åren. En handfull har fått kritik för att de inte säkerställde alla elevers frivillighet vad gällde deltagande i de konfessionella inslagen. Men undervisningen i klassrummet berördes inte av skolornas religiösa profil, i alla fall inte vad Skolinspektionen kunde se.
Nu gör Skolinspektionen tillsyn enligt en ny modell, där de främst tittar på de saker som enligt forskningen är viktiga för att barnen ska få en bra undervisning. Där ingår inte skolans eventuellt religiösa inriktning, för det har inte visat sig påverka skolans resultat.
När Liberalerna satt i regering drev de inte frågan om religiösa friskolor, därför att Kristdemokraterna var helt emot ett förbud. Det förslag som läggs nu kan ses som en slags kompromiss. Men med nuvarande skollag riskerar ett förbud mot fler konfessionella skolor bara att leda till att vi vet ännu mindre om vilka skolor det faktiskt är.
Gå till toppen