Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Kulturhuset Rebus på Gåsebäck får ekonomiskt stöd från Helsingborg stad

Ett hyresstöd på 180 000 kronor från Helsingborg stad gör att Helsingborgs kulturförening nu kan få fart på verksamheten.
– Det är jättebra och det kommer att betyda mycket för vår del, säger Fredrik Olsson, ordförande i Helsingborgs kulturförening.
Föreningen står bakom kulturhuset Rebus, som funnits på Verkstadsgatan på Gåsebäck sedan våren 2015.
I lokalen finns verkstäder och ateljéer, men kulturhuset har också arrangerat publika arrangemang (hittills dock bara öppna för medlemmar) som DJ-kvällar och konserter.
– För oss betyder det att vi kan gå vidare. Vi håller på med bygglovet för att kunna öppna upp lokalerna för mer offentliga arrangemang. Det är dit vi vill komma, säger Fredrik Olsson.
– Det ska bli ett hus som föreningar här i stan kan använda. Och vi själva och alla våra konstnärer. Vår största del ligger i verkstäder och ateljéer. Men vi vill även ha en scen för musik och teaterföreställningar och att man ska kunna visa konst.
Förra året arrangerade Rebus bland annat en kväll med elektronisk musik.
Helsingborgs kulturförening, som förutom lokalen på Gåsebäck även hyr in sig på ett våningsplan i Folkets Hus, hade sökt 180 000 kronor i hyresbidrag och det är också den summan som kulturnämnden nu sagt ja till.
– Det är väldigt trevligt att kommunen är intresserade och stöttar oss, säger Fredrik Olsson och konstaterar att det hänt något vad gäller Helsingborg stads syn på det fria kulturlivet.
– Det har inte funnits något sådant här på 25 år i Helsingborg. Att man kunnat söka hyresbidrag.
Känns det som om kommunen nu på allvar börjat intressera sig för det fria kulturlivet?
– Absolut. Jag tror dom har fått upp ögonen för hur värdefullt det är. Framförallt hur viktigt det är att knyta till sig kulturlivet här i stan. Att folk inte bara lämnar efter ett tag, utan att det finns en scen för det, säger Fredrik Olsson.
– Nu har även Kulturhotellet kommit in på Söder och fått en lokal och ska köra sin inriktning. Det är bra. Vi jobbar även med dom. Så nu har vi Kulturhotellet på Söder och vi som är söder om Söder.
Det finns som sagt stora planer för verksamheten i kulturhuset Rebus på Gåsebäck.
– Just nu håller vi på med att ta in planritningar på allting. Plus andra bitar som brandsäkerhet och hur man löser parkeringsmöjligheterna. Det är inte så exotiskt, men nödvändigt, säger Fredrik Olsson.
Han tycker att ”utvecklingsmöjligheterna är jättegoda”.
– Vi har vårt hus och ska ställa i ordning det. Sen ska vi börja boka upp verksamhet. Se vad folk vill göra.
– Vi har även en uteplats där vi tänker oss en scen. Och det finns även ett litet hus på tomten där vi vill ha ett sommargalleri för inbjudna konstnärer.
Gå till toppen