Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trendleksaken hoverboard misstänkt ha orsakat tolv bränder – bara i augusti

Allt fler olyckor kopplas till uppladdningsbara hoverboards. Och det är mycket svårt att skydda sig mot brandrisken, varnar experter.

Marty McFlys drömfarkost från "Tillbaka till framtiden"-filmerna har de senaste åren omsatts till en ytterst populär leksak. Visserligen svävar farkosten inte fritt i luften – men den rör sig.
Utföranden och namn varierar: hoverboard, swegway, airbord eller helt enkelt balanscooter. Gemensamt är att de drivs av kraftfulla uppladdnignsbara litiumbatterier.
Och litiumbatterier betyder brandrisk. Det gör också undermåliga laddare, bristande bruksanvisningar och okända uppgifter om tillverkare, problem som kännetecknat många hoverboards.
Populär – och farlig – leksak.Bild: Stephen Brashear
Problemet finns överallt där de populära brädorna säljs, vilket i det här fallet är i stort sett hela världen. I början av året slutade leksakskedjan Toys R Us att sälja produkten och i juli återkallade amerikanska konsumentverket 500 000 hoverboards från tio olika företag – många av dem med riskabel eller felaktig design. Även i Storbritannien har tusentals brädor återkallats och dömts ut.
Också svenska myndigheter agerar nu, sedan en serie av bränder kunnat kopplas till de populära åkbrädorna.
Senast i helgen totalförstördes en lägenhet i Helsingborg, sedan en hoverboard som satts på laddning över natten börjat brinna.
Läs också Hoverboarden började brinna under barnens säng – hela lägenheten förstördes
– Vi har nu 10-12 bränder inrapporterade under augusti, som har startats av felaktiga hoverboards. Vi har fått in rester av brädorna som vi kommer att låta analysera tekniskt, säger Ove Sundin, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Batterierna kan också ”explodera” och då sprida brinnande material runt omkring sig, vilket kan antända ytterligare föremål.
– Det vi sett är hoverboards som inte är märkta på rätt sätt. Det gör det svårt att veta hur de tillverkats och av vem, säger Ove Sundin.
Med korrekta uppgifter kan Arbetsmijöverket agera mot tillverkarna.
– Då kan vi kontakta dem och göra kontroller, och vi kan också ta beslut om försäljningsstopp.
Också importörer har ett ansvar.
– De ska se till att de finns en bruksanvisning och att produkten har korrekt märkning, säger Ove Sundin, som hoppas att Arbetsmiljöverket senare under hösten ska kunna presentera en rapport i ämnet.
Ett problem är att hoverboards (och andra liknande uppladdningsbara apparater) kan börja brinna av flera skäl.
Det vanligaste är att de kraftfulla litiumbatterierna är av för dålig kvalitet. Under laddning kan temperaturen därför höjas till en nivå där batterierna självantänder. En del batterier har säkerhetsspärrar för att förhindra överhettning, men här finns tillverkare som fuskar.
Även laddarna kan vara riskabla – om de blir så heta att man bränner sig är risken betydande för brand. Det är också så, att eftersom hoverboard är en ny produkt, så saknas produktstandards som idag utvecklats för till exempel mobiltelefoner eller bärbara datorer.
Brandfaran har fått flera flygbolag att förbjuda hoverboards på sina flygningar, och det amerikanska postverket har helt slutat skicka brädorna med flygfrakt.
Tillverkningen av hoverboards – och en stor del av all världens elektronik – sker i fabriker i Kina, de flesta belägna i Shenzen. En granskning av nättidningen Buzzfeed uppskattar att det finns ettusen fabriker som tillverkar hoverboards i staden.
Hobbex är en av de största elektronikförsäljarna i Sverige, och säljer sedan något år mängder av hoverboards i olika utföranden. Men Hobbex brädor är säkra, betonar marknadschefen Peter Olsson.
– Vi och de flesta stora handlare importerar själva våra varor. De är också testade och kvalitetsmärkta. Vi har hårda regler för hur kontrollen ska fungera, och personal på plats som utför stickprover.
Problemet är köp via direktimport från kinesiska sajter, eller mindre nogräknade importörer.
– Då får du batterier av dålig kvalitet. Och eftersom hoverboards har kraftfulla batterier, så så blir riskerna stora.
Egentligen, säger Peter Olsson på Hobbex ska man aldrig ladda batterier utan uppsikt eller över natten. Det gäller radiostyrda bilar, datorer, telefoner eller hoverboards.
– Oavsett vilket kvalitetsarbete som gjorts, så många du följa laddinstruktionerna. Batterier är något som måste hanteras försiktigt.

Tänk på det här när du köper och använder en hoverboard

Att den har ett CE-märke (CE)
Att det står vem som har tillverkat produkten
Att du får med en bruksanvisning
Att alla som använder produkten ska läsa bruksanvisningen, ibland kan det till exempel stå minsta vikt för den som ska använda den.
Använda hjälm och gärna skydd på händer, armbågar och knän när du åker på hoverboarden.
Källa Arbetsmiljöverket

Började tillverkas 2014

De första hoverbrädorna började tillverkas i Kina år 2014. Våren 2015 slog de igenom stort i USA, bland annat sedan komikern Jamie Foxx demonstrerat en på populära Tonight Show.
Det första patentet på tekniken anses ha tagits våren 2011 av den kinesisk-amerikanske entreprenören Shane Chen.
Läs också Hoverboards granskas efter bränder
Läs också Hoverboard exploderade och brann
Läs också Hoverboarden började brinna under barnens säng – hela lägenheten förstördes
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen