Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Så undviker du vattenskador i vinter

Hösten närmar sig och för många är det dags att bomma igen fritidshuset inför vintern. Men en köldknäpp kan sabotera nästa sommar för den som slarvar.

Glöm inte att stänga av vattnet i sommarstugan. En vattenskada blir inte bara kostsam, den kan sabotera nästa sommar. Arkivbild.Bild: Rolf Olsson
Frusna ledningar och vattenskador. I våras möttes ovanligt många av en dyster syn när de öppnade sommarstugan efter vintern. Antalet vattenskador i fritidshus som anmäldes till försäkringsbolaget Folksam var första kvartalet i år tre gånger så många som motsvarande period i fjol.
Erik Arvidsson, skadereglerare på Folksam, förklarar det med en köldknäpp i början av januari.
– Om det då blir ett strömavbrott eller om du till exempel glömt att tappa ut vattnet så fryser det och då får du en stor vattenskada, säger han.
Erik Arvidsson påpekar att vattenskadan inte bara är en ekonomisk fråga. Den leder också till sämre livskvalitet.
– När man kommer i mars-april och upptäcker vattenskadan, ja då är hela den sommaren förstörd. Det lilla misstaget får stora konsekvenser.
Vad ska man då göra för att undvika vattenskador?
– Det viktigaste av allt är att stänga av vattnet och se till att alla ledningarna är tömda. Och stäng inte av värmen helt utan ha alltid lite värme på, så att det inte fryser, säger Erik Arvidsson.
Lite extra tillsyn under vintern, så att inte ett oväntat strömavbrott ställer till det, är ett annat av hans tips.

Fakta: Tips för att undvika vattenskada

• Stäng av och tappa ur vattnet ur systemen innan huset lämnas för vintern. Det gäller rör, varmvattenberedare och spolcistern i toaletten. Ett vattenlås gör det enkelt att stänga av vattnet.
• Rensa golvbrunnar i våtutrymme och håll koll på rörfogar, skarvar i väggar och golv och fästen till blandare.
• Använd diskbänksinsats i köket, kopplingar på vattenrör och skarvar på avloppsrör. Förse kyl, frys och diskmaskin med underlägg.
• Om du har expansionskärl på vinden, kontrollera regelbundet och byt vid behov.
• Lämna lite värme på i huset så att inte ledningarna fryser. Kolla gärna någon gång under vintern så att inte ett strömavbrott gjort huset nerkylt.
Källa: Folksam
Gå till toppen