Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flakmopeder, gräsklippare och lastpallar borta – stölder från kommunen utreds av revisionen

En åkgräsklippare, tre flakmopeder och några hundra lastpallar figurerar kring misstänkta missförhållanden på tekniska kontoret. "Det är något sjukt i det här", säger oppositionsrådet Bo Dahlqvist (PF).

I våras nåddes kommunrevisionen av uppgifter om att någon eller några säljer kommunal egendom för egen vinning på tekniska kontoret. En grov anklagelse. Men också en anklagelse där det pekas på konkreta exempel.
– Vi fick signaler om oegentligheter på olika sätt. Vi tyckte att det var så allvarligt och graverande att vi måste gå vidare. Vi vet ju inte hur mycket sanning det ligger i det här och måste ha belägg. Därför kopplade vi in vår revisor Ernst & Young som just nu granskar verksamheten, säger kommunrevisionens ordförande, Bo Nilsson, Perstorps framtid (PF).
En åkgräsklippare, ett flertal lastpallar och tre flakmopeder är borta. ARKIVFOTO
Misstankarna är alltså konkreta och har diskuterats på flera sammanträden med kommunstyrelsens arbetsutskott. Det handlar bland annat om:
• Tre flakmopeder som kommunen har anmält som stulna. Två ska ha försvunnit sommaren 2014 och den tredje vid okänt datum. Uppgifter gör dock gällande att de istället sålts till en företagare. Men om så skett har pengarna inte hamnat på kommunens konto.
• En åkgräsklippare som såldes förmånligt till en förening som skulle skänka den vidare till Polen. Uppgifter gör dock gällande att den inte hamnade i Polen och att den lågt satta köpeskillingen inte betalades in förrän såväl kommunstyrelsens arbetsutskott som ekonomichefen kopplats in.
• Lastpallar har sålts. Några pengar syntes dock inte till förrän ledande politiker började ställa frågor. Då hittades en summa kontant på tekniska kontoret.
Bo Dahlqvist (PF). ARKIVFOTO.Bild: Niklas Gustavsson
I snart ett år har oppositionsrådet Bo Dahlqvist (PF) vid upprepade tillfällen ställt frågor kring tekniska kontoret på mötena med kommunstyrelsens arbetsutskott.
- Man har sålt en gräsklippare. Vem har sanktionerat det? Man talar om att den skulle till Polen, men så har det inte blivit. Sedan har vi mopeder som är försvunna och lastpallar som sålts vid sidan av. Pengar hittas plötsligt när vi politiskt börjar ställa frågor, säger Bo Dahlqvist.
Han är upprörd:
– Jag tycker att det är för jävligt att man säljer kommunens grejer. Något är sjukt i det här, säger Bo Dahlqvist.
Ronny Nilsson (S). ARKIVFOTOBild: Jessika Jellbom
Också kommunalrådet Ronny Nilsson (S) har engagerat sig. Han har själv försökt att bringa klarhet i historien kring flakmopederna.
– Jag undersökte hur många vi har och var inte nöjd med svaret och gick därför vidare. Först sades att alla mopeder vi hade försäkrade fanns på plats. Men sedan visade sig att tre äldre mopeder av totalt 14 var försvunna. Därför gjordes en polisanmälan i våras, säger Ronny Nilsson och konstaterar också att det inte blev som det var tänkt vid försäljningen av en åkgräsklippare.
– Den skulle till Polen, men har bevisligen hamnat hos en privatperson.
Ronny Nilsson påpekar att flera av uppgifterna kring tekniska kontoret ligger några år tillbaka i tiden och att den tidigare kommundirektören redan förra mandatperioden anlitade extern revisor, men att denne inte lyckades leda något i bevis. Sedan dess har också rutinerna skärpts kring försäljningar av kommunal egendom.
– Det finns ett regelverk som jag förväntar mig att man följer till 100 procent, säger Ronny Nilsson.
Vad tycker du om att kommunrevisionen nu också gör en granskning?
– Jag välkomnar alla former av granskningar. Förekommer oegentligheter kommer inte jag att lägga fingrarna emellan. Men jag blir förvånad om man hittar något, säger Ronny Nilsson.
De nya rutinerna innebär att när man säljer lastpallar, skrot eller andra saker ska det skickas faktura och varorna lämnas ut först sedan pengarna kommit in. Man ska också göra det möjligt att lägga bud - exempelvis genom Blocket.
Men hur mycket har sålts tidigare utan att pengarna redovisats?
- Jag kan inte svara på vilka volymer vi talar om. Men lastpallar handlar inte om några stora volymer, säger ekonomichefen Anders Ottosson.
Uppgifter vi tar del av talar om 300-400 lastpallar per år.
I mitten av oktober väntar Kommunrevisionen på en rapport från Ernst & Young.
– Hur ser de interna kontrollerna ut? Det måste finnas rutiner så att man upptäcker om något spårar ur. Funkar det inte på ett ställe i en verksamhet kan det ofta finnas fler ställen med problem. Verksamheten ligger under kommunstyrelsen, så upptäcker vi missförhållanden blir det kritik mot politikerna, säger revisionens Bo Nilsson.
Gå till toppen