Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre teorier om förorenat dricksvatten

Ett lokalt fel, stillastående vatten vid grävarbeten i Maria Park eller kanske bakterier i vattentornet. Det är de tre huvudteorierna till att dricksvattnet i Helsingborg och Höganäs fick kokas under fyra dagar i augusti.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) låter nu meddela att arbetet med att söka källan till det förorenade dricksvattnet är avslutat. Rekommendationerna att koka dricksvattnet utfärdades under perioden 22-25 augusti sedan enterokocker (tarmbakterier) upptäckts vid provtagningar.
NSVA har de senaste veckorna lagt ner mycket arbete för att hitta svaret på vad som frågan vad som orsakade de otjänliga proven.
– Vi har tagit över 200 prov de senaste veckorna och nästan alla har varit helt rena. Vi har inte upptäckt någon felkoppling eller liknande under alla våra kontrollbesök. Vi har spolat och klorerat vattentornet och kontrollerat anordningarna på ledningsnätet, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten.
NSVA:s Stefan Bergman på bakteriejakt i drickvattennätet under de kritiska dagarna i augusti.Bild: Mats Roslund
Något entydigt besked finns inte. Däremot en arbetshypotes i form av tre punkter:
• Det kan handla om ett lokalt fel i systemet vid provpunkten i själva ledningen, alternativt att en förorening passerat och och bara synts vid provpunkten utan att fastna i provpunkterna direkt nedströms eller uppströms.
Bakterier som försvunnit lika snabbt som de kommit in i vattentornet är en annan tänkbar teori. En inspektion av vattentornet har visat att det finns brister som nu ska åtgärdas för eliminera vattentornet som en framtida felkälla.
Det förorenade vattnet kan också ha sin förklaring i de många bygg- och grävarbetena i Maria Park. I en helt ny ledning i Maria Park som undersökts hade vattnet stått stilla i tre månader innan det spolades och sattes i drift.
– Det är hög omsättning i våra dricksvattensystem och tillfälliga föroreningar försvinner ganska snabbt. Därför är det i många fall svårt att hitta den exakta källan till vad som orsakar tillfälliga otjänliga vattenprov, säger Jonas Håkansson.
Han vill rikta ett stort tack till alla som behövde koka vattnet under de fyra dagarna i augusti.
– En kokningsrekommendation påverkar många, alltifrån privatpersoner och arbetsgivare till verksamheter och föreningar. Därför var det så härligt att majoriteten av alla som vi på NSVA hade kontakt med visade stor förståelse för vårt beslut och vårt arbete för att leverera drickbart vatten, sägerJonas Håkansson.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen