Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han ska leda försvaret på Gotland

Beskedet om att ett förband nu permanentas till Gotland fick han via morgonnyheterna. Nu blir det översten Mattias Ardin som ska leda arbetet på plats.

Stefan Andersson, brigadgeneral, tar emot åtta stridsvagnar i Visby hamn som ska ställas i ett nybyggt förråd i Tofta.Bild: Staffan Enström / TT
Född och uppvuxen i Visby och med distinkt gotländsk dialekt har han en tydlig koppling till ön. Det gör också att beskedet att ett permanent förband ska finnas på plats redan från och med i dag, betyder något extra för Mattias Ardin.
– Det är klart att man personligen känner för Gotland i många frågor så visst finns det en sådan koppling, säger Mattias Ardin och fortsätter:
– Man ska komma ihåg att Gotland är ett militärt väldigt strategiskt område för Sverige. Här vill vi öka den operativa förmågan och visa att vi kan försvara Gotland. Ur det perspektivet tycker jag att det här är väldigt positivt.
Beskedet från Sveriges överbefälhavare Micael Bydén betyder att det förband på 150 soldater som redan är på plats nu får order att stanna kvar på Gotland.
Mattias Ardin är den som blir tillträdande chef för ledningen på Gotland.
– Det ska bli en oerhört utmanande och spännande resa. Försvarsmakten har ju avvecklat regementena på Gotland. Nu ska vi bygga upp en struktur för att ha fasta förband. Det ska anställas folk och finnas bostäder. I många perspektiv är det som att börja om på nytt igen.
TT: Men handlar det här inte mer om en symbolisk handling än reellt stridsvärde?
– Jag säger att det här ökar vår förmåga och möjlighet att försvara Sverige. Den här stridsgruppen är ett betydande tillskott än hur det var tidigare.
TT: Även om det nu bara handlar om 150 man?
– Nej, men 150 man är ett steg i rätt riktning.
För soldaterna väntar nu inom en snar framtid stridsskjutningar och övningar på Gotland. Mattias Ardin kan inte säga exakt när.
– ...Men jag bedömer att man inom en väldigt kort tid kommer att kunna börja bedriva övningsverksamhet här på Gotland.
Gå till toppen