Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför har hundratals sjukskrivna i NV-Skåne hamnat i kläm

Från ingen väntetid alls till flera månader. Jan-Bertil Ekdahl är en av alla de sjukskrivna i NV-Skåne som hindrats från chansen att börja arbeta igen.

I nordvästra Skåne har 5673 personer sjukpenning från Försäkringskassan. Det gemensamma målet för dem är att börja jobba igen.
Men på deras väg dit har ett nytt hinder rest sig.
Vi träffar Jan-Bertil Ekdahl, 57, från Höganäs. Hans alkoholism gjorde att han 2014 på nytt miste sitt jobb på grund av för hög frånvaro.
– Nyårsaftonen det året satte jag i min ensamhet korken på flaskan. Jag bestämde mig för att nu fick det räcka, berättar han.
Jan-Bertil Ekdahl gick in i en långvarig rehabilitering jämte behandling med antabus. Han klippte också banden med vännerna som "bara ville supa".
– Med undantag för ett par mindre återfall lyckades jag, för första gången, ta avstånd från spriten ordentligt.
Sex månader - så lång tid tog det innan Jan-Bertil Ekdahl fick en tid på Vita villan på Drottninggatan i Helsingborg. All väntan höll på att ta knäcken på honom.Bild: MATS ROSLUND
I mars i år beslutade Försäkringskassan att han skulle genomgå en försäkringsmedicinsk utredning. Sådana beställer Försäkringskassan av Region Skåne, som i sin tur har avtal med privata utförare. Hos de senare bedöms den enskildes aktivitetsförmåga av ett team bestående av läkare, arbetsterapeut, psykolog och sjukgymnast.
Utifrån utredningen beslutar Försäkringskassan sedan om vederbörande kan gå in i en anställning direkt (hänvisas då till Arbetsförmedlingen), eller om det först behövs arbetsträning, eller om situationen kräver fortsatt sjukskrivning.
Jan-Bertil Ekdahl kände sig själv redo att börja arbetsträna. Enligt honom blev han lovad en tid på Vita villan i Helsingborg inom sex-åtta veckor.
Det kom att dröja sex månader.
Först på onsdagen, den 14 september, gjorde han sitt första besök där. Han beskriver den långa väntan som ett tufft slag mot motivationen och förmågan att hålla sig på rätt köl.
– I stället för att komma igång när jag mådde bra och hade chansen gick jag i däck. Långa stunder har jag suttit ensam med negativa tankar, säger han.
Första besöket på Vita villan blev trots allt lyckat. Jan-Bertil Ekdahl hoppas att det leder hela vägen till arbetsträning.Bild: MATS ROSLUND
Jan-Bertil Ekdahl är långt ifrån ensam om att ha hamnat i kläm.
Förklaringen som ges är ett regeringsbeslut från november 2015. Regeringen konstaterade att Försäkringskassans egna utredningar ofta inte var tillräckliga. Konsekvensen blev att personer för tidigt återvände till arbetslivet, för att snart vara tillbaka i sjukskrivning igen.
Regeringen uppmanade Försäkringskassan att i större utsträckning än tidigare beställa den externa och mer fördjupande utredningen.
Detta ledde till att trycket direkt blev för stort. Försäkringskassan i Skåne väst (nordvästra Skåne samt Lundaregionen) har hittills i år beställt drygt 400 försäkringsmedicinska utredningar, jämfört med 350 under hela förra året. Samtliga dessa drygt 400 personer har fått vänta i minst tre månader på en tid hos Vita villan, jämfört med högst ett par veckor tidigare. Utöver Jan-Bertil Ekdahl har ytterligare en handfull personer fått vänta så länge som ett halvår.
– Det var ingen väntetid för ett år sedan. Vi har gjort fler beställningar och de (Region Skåne) har inte kunnat leverera som det är avtalat. Det är inte bra för någon, säger Maria Brantmark Lennartsson, enhetschef på Försäkringskassan Skåne väst.
Tommy Aspegren är Region Skånes projektledare för försäkringsmedicinska utredningar. Han berättar att siffran för hela Skåne är uppe i 2700 ärenden i år, jämfört med 800-900 per år tidigare. Och att det formligen exploderade direkt efter regeringsbeslutet.
– Redan i november ifjol blev det i princip en hundraprocentig ökning över en natt. Det är inte helt lätt för våra leverantörer att hitta mer folk som kan göra utredningarna, det krävs kvalificerade personer, säger Tommy Aspegren.
Han tycker dock att Försäkringskassans kritik är orättvis:
– Upphandlingen 2012 gjordes utifrån Försäkringskassans siffror, och dessa var långt under än vad de är nu. Så vi har tvärtom levererat mer än de sa att vi skulle göra från början.
Yvonne Liljeroos är ägare av Vita villan i Helsingborg. Hon beskriver det som att dammluckorna släppte i november ifjol. Från fem nya beställningar i veckan fick de 25-30. Verksamheten har nu nyanställt en läkare, en psykolog och en sjukgymnast för att utöka med ett tredje team.
– Vi jobbar oss ner i högen av remisser, vi ser ett ljus i tunneln. Vår väntetid är nu tre månader och från oktober kommer det att minska, säger hon.
Utanför Vita Villan på Drottninggatan i Helsingborg summerar Jan-Bertil Ekdahl en första lyckad dag. Han känner att en arbetsträning finns inom räckhåll. Helst vill han återvända till sitt tidigare arbete på Kullaleden.
– Socialt, ekonomiskt... hela mitt mående skulle lyftas till hundra procent. Bara trippen in i dag, att känna kaffedoften (från caféet utanför) och att snacka med folk, är livsviktigt för mig, säger han.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen