Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ripa sugen på mer efter femteplatsen

Hon satt i en tävlingskajak för första gången i juli 2015. Ett drygt år senare blev Helene Ripa femma på Paralympics. – Jag blir ju taggad att fortsätta när det är så nära, säger hon.

Helene Ripa slutade femma i Paralympics.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
I finalen på 200 meter, i klass KL3, hade Helene Ripa 39 hundradelar upp till fransyskan Cindy Moreau på bronsplats. Till guldet saknades en dryg sekund.
– Det är klart att det är surt, man ville så klart åka härifrån med medalj. Men man får vara realist och något som jag hela tiden haft i tankarna är att jag ska göra en bra prestation. Att kräva av mig själv att jag ska ta medalj i mitt första mästerskap efter att ha paddlat i ett år, det är inte snällt, säger Helene Ripa.
Den 46-åriga svenskan tog skidguld på 15 kilometer klassiskt i Sotji för två år sedan, och har dessförinnan också tävlat i simning på Paralympics i Barcelona 1992. Men nu har kanotsatsningen, som från början mest var ett komplement till skidträningen, utvecklats till något som verkar bli en permanent satsning.
Kanske blir det revansch för Helene Ripa i Paralympics i Tokyo 2020?
– Jag blir ju väldigt taggad när jag ser att det är så nära. Men sedan också att jag, med tanke på den korta tid som jag har paddlat och det motstånd som jag möter, känner att det fortfarande finns massor att göra.
– Så det skulle vara kul att utmana dem framöver. Jag tycker att det här är väldigt roligt. Och om jag kombinerar skidor och kanot så kanske det blir ganska bra?
Brittiskan Anne Dickins vann guldet på 51,348, tre hundradelar före Australiens Amanda Reynolds. Helene Ripas tid blev 52,492.
– Jag gjorde ett så bra lopp som jag kunde i dag, och jag gjorde mitt bästa lopp av de tre som jag körde här. Så jag är nöjd.
Gå till toppen