Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Projektledarens kamp mot indianen

Inom oss slåss alltid en projektledare och en indian om herraväldet över vårt agerande. Det var något av kärnan i föreläsaren, författaren med mera - Klas Hallbergs - framträdande på Hillesgården i Stidsvig på onsdagen.

Klas Hallberg fängslade publiken på Hillesgården när han med stor inlevelse berättade om den inre kampen mellan vår projektledare och indian.Bild: Lars Möller
Det bjöds på en förvirrande, fartfylld skrattfest med många eftertankar när Klas Hallberg gästade Hillesgården. Den numera Stockholmsboende värmlänningen öste på i ett stundtals rasande tempo dock aldrig för en sekund utan att noga pränta in de absolut viktigaste tankarna i besökarna som nästan oavbrutet skrattade.
Antingen högt och ljudligt eller lite tystare eftertänksamt mest för sig själv.
Klas Hallberg har förmågan att dra med publiken i ett häcklande av företeelser, grupper och individer. Först efter en stund inser man att han faktiskt häcklar egenskaper man själv har och innerst inne inte alltid är så stolt över.
Efter 20 på scenen och med ett antal böcker bakom sig behärskar han den synnerligen svåra konsten att fånga publikens totala och aldrig avtagande uppmärksamhet.
Allvaret ligger dock som en lite oroande botten i hans stå upp-framträdande. Vikten av att lyssna mera på den inre indianen som säger att vi ska lyssna mindre på den inre projektledaren som vill att vi ska bita oss fast vid invanda - inte alltid så berömvärda - vanor och beteenden.
Indianen han talade om var en indiankvinna han hört en intervju med. I denna sa hon att hon varje morgon gick ur sitt tält och hedrade mysteriet - det vill säga förvirringen i världen.
Vi människor gillar inte förvirring men ibland är det inte så dumt att hedra mysteriet som Klas Hallberg säger. Att vi släpper ledstången för en stund och ger oss chansen att ta tillvara de möjligheter som då ges.
Det var en ganska stor publik som sökt sig till det dämpade ljuset i föreläsningslokalen denna kväll och det lät inte som någon av dem saknade den nästan 30-gradiga värmen utomhus.
Gå till toppen