Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Satsar på USA igen – om hon inte vinner

Utanför Ekeby bor kanske årets Idolvinnare. 16-åriga Rebecka Karlsson har gått vidare till kvalveckan. Hon är en av 21 idoler som nu tävlar i skarpt läge.

Rebecka Karlsson en av deltagarna under Idols kvalvecka där tävlingarna livesänds måndag till fredag.Bild: Daniel Ohlsson/TV4
Fredrik Kempe har sagt att han ser något stort i Rebecka och Quincy Jones III deklarerade att han vill jobba med henne.
Hur känns det?
– Jag är stolt, jag har lyckats med något bra, säger Rebecka.
– De orden betydde allt och var det enda jag tänkte på när jag gick därifrån.
Självförtroendet har inte alltid funnits där. Hon har känt sig mobbad under skoltiden och har kämpat för att få vara den hon är.
– Det har jag fått jobba upp med tiden. Det är inte helt hundra nu heller, men jag försöker vara positiv till allt och ta kritik med en nypa salt, säger hon.
Rebecka Karlsson berättar att hon har börjat lyssna och ta åt sig när folk säger att hon är duktig. Innan var hon blyg, blev nervös, backade undan och tog inte in om någon sa att hon var bra.
– Jag kan ta kritik, men måste förstå vad folk menar.
Jury-Nikkis kommentar om att hon lät dansband förstod hon till exempel inte alls.
Rebecka Karlsson har alltid sjungit. Tekniken har hon lärt hos sångcoachen Annette Kumerle Lindwall i Landskrona. Hon har tävlat i talangjakter över hela Sverige, vunnit första pris både på Landskronadagarna, i Helsingborg och på internet.
Hon deltog i Talang på tv både 2008 och 2014, samma år sjöng hon "Mamas song" live i Londons enorma Wembley arena. Hon har fått mycket uppskattning, men också sett avundsjukan i vitögat.
– Jag har blivit mobbad för att jag sjunger och sticker ut. Jag har alltid klätt mig färgglatt och kan plötsligt börja sjunga eller dansa spontant. Det har stört andra att jag vågar vara mig själv. Nu säger näthatare att det är jag som är mobbare. Det är aldrig kul att höra, men sån't får man ta. Jag vet vad jag själv är och vad jag har gått igenom.
Mamma Tina är mycket engagerad och har hela vägen delat Rebeckas intresse för sången.
– Jag övar scenkoncentration genom att hon distraherar mig med burop. Vi har sjungit mycket tillsammans hemma till karaokemaskinen. Mina två systrar Jessica och Malin sjunger också fint. Mamma är den som har stöttat mig mest och hjälpt mig när jag inte har orkat, när folk trycker ner mig. Hon är min bästa vän.
Det talas mycket om press och stress i Idol, men Rebecka är säker på att hon pallar trycket.
– Jag tycker inte jag är för ung, jag har stått och väntat på scenen sedan jag var fyra år gammal.
Än så länge fungerar det att samtidigt sköta läxorna på gymnasiet, hon läser estetiskt program och singer songwriter på Rythmus i Malmö.
Om hon vinner Idol vill Rebecka Karlsson bjuda familjen på en resa, för att sedan ge sig ut i världen och sjunga.
– Om jag inte vinner fortsätter jag skriva låtar. Jag kan ju alltid flirta in mig hos Kempe - Melodifestivalen är ganska kul, säger Rebecka och skrattar.
Just nu sparar hon till en USA-resa. Sommarjobbet var att turnera med Cadillac Band i USA, där Elvisgitarristen Billy Burnette spelar.
– Han har samarbetat med Whitney Houston och Justin Timberlake och erbjöd mig nyligen att komma till studion i Nashville. Men så kom jag med i Idol...
En sak i taget alltså.
– De flesta här säger att Idol betyder allt för dem, jag ser det som en chans att utvecklas och bli den självsäkra artisten jag vill vara.
Fotnot: Artikeln publicerades ursprungligen i Hallå Landskrona 14 september.
Gå till toppen