Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Bra kommunikation underlättar för sonen

Att föräldrar är skilda är lika självklart i Sverige i dag som att de bor ihop. Men hur får man det nya familjelivet att fungera? Bra kommunikation är nyckeln för Peter och Steffanie Esse.

Ett av fyra barn i Sverige lever med separerade föräldrar eller har föräldrar som aldrig bott ihop. Peter Esse och Steffanie Esse är flexibla i vardagen och har hjälp av en gemensam digital kalender.Bild: Julia Lindemalm
Det var Leon, då fyra och ett halvt, som frågade.
”Ska du och pappa skilja er?”
Nu är det ett och ett halvt år sedan han bytte kärnfamiljeliv i Malmöområdet Videdal mot varannan-vecka-tillvaro. Villan i Videdal finns kvar, där bor mamma. Pappa bor i lägenhet en bit bort. Inte så nära som det var tänkt från början. Det är inte lätt att stå med en gemensam bostad, försöka hitta en hyreslägenhet och till slut bestämma sig för att köpa istället.
– Det blev tre jobbiga månader innan Peter fick lägenhet, berättar Steffanie Esse.
Jag får beröm av många för att jag har en bra relation med sonens mamma. Det kanske inte hör till normen.
Hon har märkt att vissa har en bild av att man måste vara ovänner och inte kunna prata när man separerat. Och vet att en del föräldrar kommunicerar enbart via sms.
– Jag får beröm av många för att jag har en bra relation med sonens mamma. Det kanske inte hör till normen, säger Peter Esse.
Han funderar över att många män vuxit upp med att inte visa känslor och inte kunna prata. Att relationen då avslutas genom att de istället beter sig illa. Och att det säkert vore annorlunda om det fanns ett stort svek med i bilden.
Sonen Leon bytte kärnfamiljeliv i villan i Videdal mot varannan-vecka-tillvaro för ett och ett halvt år sedan.Bild: Julia Lindemalm
"Varannan vecka" heter programmet på Barnkanalen som Leon tittade på när han frågade sin mamma om föräldrarna skulle skiljas.
– Jag frågade min mamma som är förskollärare om hur vi borde berätta och hon tyckte det var bäst att vänta tills allt var klart, säger Peter Esse.
– Men sen frågade han.
I början kunde sonen spela ut de båda föräldrarna mot varandra, minns de. "Jag får göra det här hos pappa", fick Steffanie Esse höra. Han kunde säga "mamma är dum" och vice versa.
– Men då sa jag "nej det är hon inte", säger Peter Esse.
Vi har inga stora skillnader i hur vi är med honom, tycker Steffanie Esse. Det är väl mest att hos mig får han inte spela på Ipaden innan han ska sova.
– Vi har inga stora skillnader i hur vi är med honom, tycker Steffanie Esse. Det är väl mest att hos mig får han inte spela på Ipaden innan han ska sova, men då säger jag "det får du göra hos pappa".
Läs mer: "Föräldrarna ska ta största ansvaret"
Någon gång har han uttryckt att det är en "dålig idé" att mamma och pappa inte bor ihop. Men när de frågat om han saknar den andre föräldern svarar han: "Men jag träffar ju er hela tiden!"
– Innan jag bytte jobb kände jag mig inte som världens bästa pappa, säger Peter Esse.
– Jag tog ett vd-jobb strax innan separationen. Samtidigt tog jag tag i mina viktproblem. När jag inte fick knarka min mat och dessutom hade pressen och ansvaret som chef, då fanns det inget nöje alls i att vara ensamstående förälder.
"Vi har inga stora skillnader i hur vi är med honom", tycker Steffanie Esse, som delar vårdnaden om sonen Leon med tidigare maken Peter Esse. De är fortfarande vänner och har inga problem att prata med varandra.Bild: Julia Lindemalm
Det var ofta förknippat med stress att hinna hämta på förskolan. Ett starkt minne är första gången han hämtade efter det att han bytt jobb. Att det plötsligt kändes så härligt, att stressen var borta.
– Det finns inga pengar eller titlar i världen som kan kompensera det. Jag har kommit dit att jag vet vad som är betydelsefullt i livet. Det viktiga är att kunna ta det lugnt med sonen.
Han har som en inbyggd klocka och vill helst inte ändra. Han blir lite purken om det blir en extra dag här eller där.
När det gäller vabbande har föräldrarna löst det genom att dela lika. Innan separationen tog den ena förmiddagen och den andre eftermiddagen. Nu brukar de vara flexibla och prata om det.
Leon har däremot inte alltid varit förtjust i det flexibla.
– Han har som en inbyggd klocka och vill helst inte ändra. Han blir lite purken om det blir en extra dag här eller där. Han känner när det är dags och frågar: "Skulle inte jag till pappa nu?"
Generellt sett har Peter Esse och Steffanie Esse hand sonen varannan vecka onsdag till onsdag. Den ene lämnar på förskolan och den andre hämtar, så det blir inga jobbiga överlämningar.Bild: Julia Lindemalm
Ibland har det blivit många ändringar när föräldrarna varit på tjänsteresa eller något annat. Generellt sett har de onsdag till onsdag. Den ene lämnar på förskolan och den andre hämtar, så det blir inga jobbiga överlämningar.
– Först hade vi söndag till söndag, men det var inte alls bra. Då skulle man hämta varje dag under en vecka och så blev alla helger uppbokade, berättar Steffanie Esse.
Det kommer säkert förändras om någon av oss träffar en annan.
Sonens förra födelsedag firade de med stort kalas där båda föräldrarna var med. Högtider har inte heller varit ett problem eftersom de fortfarande är goda vänner.
– Det kommer säkert förändras om någon av oss träffar en annan, säger Steffanie Esse. Det kanske inte blir såhär i all evighet.
Att träffa någon som är svartsjuk mot sonens mamma är uteslutet, menar Peter Esse.
– Om du har med någon ny skulle det inte vara ett problem för mig, säger han.
– Det får nog vara hångelfritt då, skrattar Steffanie Esse.
FAKTA

Skilda föräldrar

Ett av fyra barn i Sverige lever med separerade föräldrar eller har föräldrar som aldrig bott ihop.
Vart tredje barn till separerade föräldrar alternerar mellan de båda hemmen. Andelen har ökat stort under de senaste trettio åren.
Barn mellan sju och nio år är de som i störst utsträckning bor varannan vecka hos vardera förälder.
Hälften av alla barn till separerade föräldrar bor mest med sin mamma. Vart tionde barn i samma situation bor mest med sin pappa.
Lite över en halv miljon svenska föräldrar med barn under arton år lever åtskilda.
Den som behöver hjälp att reda ut relationen eller umgänget med barnen kan vända sig till kommunens familjerådgivning, som är gratis eller erbjuds till reducerat pris.
Källa: SCB
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen