Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skapa din egen hängande trädgård

Kokedama kommer ursprungligen från Japan och betyder mossboll på japanska. Det är inte svårt att varken göra eller sköta en kokedama.

Bild: Denis Sytmen/Urban garden company
I takt med att de gröna växterna invaderat våra rum både inne och ute under senare år har kokedaman dykt upp som ett alternativ till växter hängande i ampel.
En kokedama behöver ingen kruka, utan jorden kramas till en boll som täcks med mossa. Det hela fixeras med snöre som lindas runt och i vilket sedan kokedaman hängs upp. Vattnar gör man genom att doppa hela bollen i vatten - kom bara ihåg att ställa ett kärl under plantan efter vattningen om den hänger inomhus.
De flesta växter trivs i den japanska mossbollen, men de som brukar rekommenderas är tropiska växter som rosenkalla, orkidé, begonia. Succulenter och många gröna växter kan också med framgång växa på det här sättet.
För att göra en kokedama behöver du vanlig blomjord uppblandad med lite vatten och lera, mossa och ett starkt snöre - hampa eller murarsnöre. Frigör först så mycket som möjligt av plantans jord. Krama sedan en boll av jorden runt rötterna.
Lägg bollen på en bit mossa, forma denna runt och linda ett snöre runt i önskat mönster. Låt kokedaman vila i vatten i tio minuter innan du hänger upp den.
1. Krama mossan runt bollen av blomjord och lera. Succulenter fungerar utmärkt som kokedamas.
Bild: Tina Brok Hansen/Urban garden company
2. ”Frisera” bollen genom att klippa bort utstickande mossa.
Bild: Denis Sytmen/Urban garden company
3. Häng upp din kokedama inne eller ute.
Bild: Denis Sytmen/Urban garden company
Gå till toppen