Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tummen upp för frisk luft och ny utemiljö

En klar förbättring i arbetsmiljön – det tycker både rektor och elever efter det senaste årets ventilationsbyte och andra förbättringar på Östra Karups skola.

9-årige Colin Storm, Sara-Lisa Japchen-Lenstra, 12 år, Jonna Svensson, 11 år, Ebba Bertilsson 9 år, och Thanya Rosengren, 12 år, gillar Östra Karups skolas nya motorikbana, som eleverna själva önskat och varit med och utformat.Bild: Niklas Gustavsson
Elsa Bertilsson, 9 år, förklarar hur det var att arbeta i treornas klassrum i våras:
– Vi kunde inte stänga fönstret för det var så varmt. Och så lät det jättemycket så man inte kunde koncentrera sig så bra, säger hon.
Bullret kom från den gamla ventilationen som fick vara uppskruvad till max, men ändå inte räckte till.
Men efter sommaren har ett nytt rum för fläktaggregaten byggts ovanpå taket på skolan. Numera sprids frisk luft ljudlöst i hela skolan efter en investering på omkring 12 miljoner kronor.
Ett tidigare fläktrum har byggts om för att ge mer utrymme i matsalen, som också fått en ny entré.
– En stor skillnad för vår arbetsmiljö, slår rektor Susanne Kaczmarek fast.
När en del av skolan ändå var tömd för reparationerna gjordes annat nödvändigt underhåll, som ommålning av vissa klassrum och fönsterbyten på ett av husen.
Men det är inte den enda nyheten i höst.
För sexorna Sara-Lisa Japchen-Lenstra, Jonna Svensson och Thanya Rosengren finns de viktigaste förändringarna utomhus. De berättar om hur de ända sedan fjärde klass har velat ha en motorikbana på skolgården.
– Vi har tjatat och tjatat. Det var tråkigt ute och alla var på den lilla lekställningen, säger Jonna Svensson.
Två år har det tagit. Under den tiden har eleverna fått vara med och bolla idéer kring utformningen och tittat på förslag från olika företag.
– Det är precis som det står i läroplanen, att eleverna ska ha ett reellt inflytande på skolan, säger Susanne Kaczmarek.
Eleverna är också glada för att deras fotbollsplan fått en ny gräsyta.
– När det regnade så blev det typ jättelerigt förut, säger Thanya Rosengren.
Längst ner på området står fortfarande de uppställda modulklassrummen i två våningar som sattes dit för att rymma klasser som fick flytta ut under renoveringen. De kommer att användas åtminstone det här läsåret ut.
– Vi har blivit fler, nu är vi 209 elever på skolan och de extra klassrummen behövs. Men hur det blir nästa år vet vi inte, säger Susanne Kaczmarek.
Gå till toppen