Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

86 år och nybliven entreprenör

Det fina affärsläget undgick inte Torsten Eriksson. Snart 87 år gammal har han startat eget med sitt nyöppnade Café Vira.

Torsten Eriksson startade eget vid 86 års ålder. Uteserveringen är fortfarande öppen vid hans Café Vira.Bild: Tove Scherman
För ett och ett halvt år sedan flyttade Torsten Eriksson och hans hustru från Glumslöv till en lägenhet i det nybyggnad bostadsområdet vid Rydebäcks stationsgata. I en lokal på hörnan vid torget höll byggjobbarna på för fullt.
- Jag blev nyfiken och gick in i detaljplanen för att se vad som var tänkt. Sedan gick jag direkt till fastighetsägaren, berättar han.
Torsten Eriksson har ställt ifrån sig rullatorn vid nyöppnade Café Viras entré. Han hälsar glatt på de första förmiddagskunderna. Det är vänner från gymmet strax intill. Dit går han tre gånger i veckan för att hålla förslitningsskadan i höften i schack. Det är viktigt att träna kroppen på äldre dagar, förklarar han.
- Det är mycket prat om det, men man får inte glömma bort att hålla hjärnan i trim. Det är det många som glömmer.
Torsten Eriksson har varit anställd i hela sitt liv, de senaste åren innan pensionen som teknisk chef i tryckfärgsbranschen.
- Jag började jobba på bygge redan som 17-åring. Sedan blev det färgbranschen. Det är många i min släkt som varit företagare. Nu är det min tur.
När kvarteret i Rydebäck växte såg Torsten Eriksson till att få option på den lediga lokalen.
- Jag läste på nätet. Där kan man lära sig det mesta om att starta eget. Sedan gjorde en riskanalys, här i Rydebäck finns flera målgrupper, säger han.
Vid kafédisken står de nyinköpta barnstolarna på rad.
- Här finns många föräldralediga, men också daglediga pensionärer. Min vision är att skapa en mötesplats där unga och driftiga kunde träffa äldre med erfarenhet, säger han.
– Min vision är att skapa en mötesplats där unga och driftiga kunde träffa äldre med erfarenhet, säger Torsten Eriksson på Café Vira.Bild: Tove Scherman
Redan under förmiddagen strömmar kunderna till. Den lilla uteserveringen fylls på denna sommarvarma förmiddag i september. Disken med kakor och bakelser så smått att tömmas. Inför öppningen i juni i år for Torsten Eriksson Nordvästra Skåne runt för att hitta rätt bagare.
- Riktigt smör ska det vara i brödet. Jag hittade rätt i Kävlinge, så nu köper jag brödet från en bagare där, säger Torsten Eriksson.
Två halvtidsanställda håller igång serveringen på Café Vira. Men Torsten Eriksson tittar in både morgon och kväll.
- Jag är här när det öppnar och stänger. Det brukar vara jag som vänder på skylten, säger han.

Café Vira

Vad: Kafé och konditori
Var: På Rydebäcks stationsgata
Sedan: 2016
Ägare: Torsten Eriksson
Antal anställda: 2
Gå till toppen