Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

ABB säljer kabelverksamhet

Verkstadskoncernen ABB säljer sin globala verksamhet inom system för högspänningskabel för drygt åtta miljarder till danska NKT Cables. Bolagets skånska enheter påverkas inte av affären.

På ABB:s anläggning i Landskrona tillverkar man kylsystem.Bild: Fredrik Johansson
”Det verkar vara en klok och riktig strukturaffär”, skriver storägaren Cevian Capitals Christer Gardell, som nyligen ökat sin ägarandel i ABB till 6,2 procent.
ABB har cirka 220 anställda i Malmö samt cirka 60 i Landskrona. Men ingen av verkstadsbolagets skånska kontor berörs av försäljningen.
– Vi ser inte att dagens annonserade affär skulle påverka våra enheter i Skåne, säger Christine Gunnarsson, presschef för ABB Sverige.
Christer Gardell har sedan en tid öppet argumenterat för en uppstyckning av ABB genom en avknoppning av divisionen Power Grids. Den nu sålda verksamheten ingår i Power Grids, som genomgår en strategisk översyn.
Gardell bedömer preliminärt prislappen som okej, men tillägger att affären inte förändrar Cevian Capitals syn på behovet av en uppstyckning av ABB-koncernen genom en avknoppning av Power Grids till ett självständigt börsnoterat företag.
Den ABB-verksamhet som nu säljs till NKT Cables har 900 medarbetare och är världsledande när det gäller tillverkning och utveckling inom marin högspänningskabel och underjordisk kabel.
”Denna transaktion kommer att göra Power Grids portfölj enklare och mer fokuserad”, skriver divisionschefen Claudio Facchin i en kommentar.
Beräknat på fjolårets försäljning skulle NKT Cables ihop med ABB:s verksamhet för högspänningskabel haft en omsättning på 1,7 miljarder euro i fjol, med en rörelsemarginal på 11,4 procent.
NKT Cables räknar med att integrationen av de båda verksamheterna ska ge samordningsvinster på omkring 30 miljoner euro per år om drygt två år.
Integrationskostnaderna beräknas av NKT Holdings till 34–40 miljoner euro.
NKT Cables ingår i danska NKT Holdings, noterat på Köpenhamnsbörsen. NKT Holdings planerar att när förvärvet slutförts dela upp koncernen i två självständiga börsnoterade bolag, enligt ett pressmeddelande från NKT Holding.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ 8till5:s nyhetsbrev.
Gå till toppen