Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Skånetrafiken byter betalsystem: ett blipp med mobilen ersätter jojokortet

Blippa mobilen på bussen. Det blir modellen på Skånetrafikens alla bussar under nästa år. På tågen ska tågvärdarna kontrollera din mobilbiljett med en helt ny app.

Jojokorten är på väg ut. Blippande mobiler är på väg in i Skånetrafikens betalsystem.Bild: Emma Larsson
Skånetrafiken har successivt fört in nya betalsystem på bussar och tåg. Idag går det att använda betal- och kreditkort på alla länsbussar samt på stadsbussarna i bland annat Kristianstad, Lund och Helsingborg. I slutet av året når kortbetalningarna även stadsbussarna i Malmö.
Då introduceras också mobiltelefonen på bred front som betalmedel. Med en ny modernare app gör Skånetrafiken det enklare för alla resenärer att söka sin resa, välja sin resezon och att köpa sin biljett.
Även periodkort kommer att erbjudas i mobilen. Under en övergångsperiod lever dock pappersbiljetter och jojokort vidare. Först vid årsskiftet 2019-20 väntas jojokorten skrotas helt till förmån för ny och modernare teknik.
På sikt gäller det att blippa mobilen eller kreditkortet på bussar och tåg. Att blippa är ett nytt kontaktlöst sätt att betala. Den som blippar behöver bara hålla sitt kort eller sin mobil intill en terminal och "blippa" köpet.
Samtidigt förbereder Skånetrafiken ett helt nytt taxesystem som presenteras nu på måndag och som gäller från mitten av december. Då blir det dyrare att åka buss och tåg på Österlen och i Nordostskåne, billigare att resa kollektivt kring Malmö och Helsingborg. Det nya taxesystemet beskrivs som "enklare och mer rättvist".
När Skånetrafiken bildades 1999 tog man över de prismodeller som rått i gamla Kristianstads och Malmöhus län. I L-län var resenärerna vana vid stora priszoner, i M-län var det naturligt med mindre zoner.
Nu gör Skånetrafiken på en och samma gång om zonerna, priserna och rabatterna. Från december betalar resenärerna för avståndet mellan avgångsort och destination, inte för den omväg som bussen eller tåget råkar ta för att komma till avsett mål.
Antalet biljetttyper ska minskas framöver.Bild: Britt-Mari Olsson
I den nya taxemodellen bantas antalet biljettyper. Grundsortimentet blir tre sorters biljetter som medger fritt resande, oberoende av riktning, så länge biljetten är giltig:
• Enkelbiljetter gäller en eller två timmar.
• Dygnsbiljetter kostar dubbelt så mycket som enkelbiljetten, räcker i 24 timmar och motsvarar en tur- och returbiljett.
• Månadsbiljetter räcker i 30 kalenderdagar.
Resenärerna betalar för hur långt de åker enligt tre prisnivåer: kort, mellanlång eller lång resa. Den korta resan görs inom en kommun eller inom en radie på 4 kilometer (9 km i gamla L-län). Mellanresan görs inom en diameter på 35 kilometer, den långa resan görs inom hela Skåne.
Den nya modellen innebär ett enklare tänk kring rabatter. Ungdomar kan få rabatt även på periodkort. "Duo Familj" för två personer eller fler ersätts med en rabatt på 25 procent som kallas "Tillsammansrabatten".
Med start i december monterar Skånetrafiken optiska läsare på alla bussar för avläsning av mobila biljetter och pappersbiljetter. Så småningom får tågvärdarna ny utrustning.
Det nya taxesystemet är ännu inte klubbat av politikerna. Enligt det förslag som föreligger höjs priset på en vanlig bussbiljett från 22 till 24 kronor, ett vanligt periodkort prishöjs från 1249 till 1250 kronor, ett Jojo Sommarkort från 650 till 675 kronor.
Den nya prismodellen ska stimulera ökat resande, men väntas också öka Skånetrafikens intäkter med 49 miljoner kronor under 2017.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen