Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grannar i villaområde ifrågasätter skolplaner

Boende på Skånegatan reagerar mot planer på en ny skola på en grönyta som anser sig blivit lovade skulle förbli obebyggd.

Anders Braun byggde sin villa mitt emot Brogårdaskolan i tron att grönytan var bestående. Men byggrätten för skoländamål finns kvar på en del av marken. "Vi känner oss lurade" säger han.
Anders Braun är en av ett 20-tal villaägare som i början av 2000-talet byggde nytt hus på Skånegatan i kvarteret Utsikten.
Själv har han från trädgården utsikt mot Brogårdaskolan, som skymtar på andra sidan en stor grönyta som används för idrottsaktiviteter både av skolan, föreningar och spontanidrottande barn.
Han och flera andra grannar hävdar att den högre tjänsteman som då höll i tomtförsäljningen lovade att ytan inte skulle bebyggas.
– Annars hade vi aldrig köpt tomt här, säger han.
När nu en ny skola planeras i Bjuv har barn- och utbildningsnämnden pekat ut grönytan som en lämplig plats att lägga den på, efter att ha valt mellan tre alternativ som tagits fram i en skolutredning.
I början av 70-talet fanns tankar om att bygga ett högstadium just här, men detaljplanen förverkligades aldrig. Att den gamla planen fortfarande gäller för biten som blev över när villaområdet Utsikten byggdes var en nyhet för villaägarna.
Anders Braun, granne till Brogårdaskolan, mäter upp de 20-25 meter som kan bli avståndet till närmaste nya byggnad.
Anders Braun visar detaljplanen för villaområdet från 2005. Där är det formulerat så att skolområdet är "färdigutvecklat".
– Uppenbarligen ansåg man då att skolan var färdigbyggd, säger han.
Men hur kommunen vill använda sin mark är upp till dess politiska företrädare och de kan ändra åsikt med tiden. Det säger Kerstin Wulff, teknisk chef i Bjuvs kommun.
- Det går inte att lova att ett samhälle inte ändras eller förändras. Man kunde ha tagit bort all byggrätt den gången och lagt prickmark där, men det gjorde man inte.
Det är hon som har uppdraget att ta fram ett fram till ett kostnadsberäknat förslag till den nya skolan. I år är fem miljoner kronor avsatta för arbetet som ska ge ett underlag för politikerna att ta ställning till.
– Inget är beslutat än, poängterar hon hon.
Men det faktum att ingen annan placering längre utreds gör att Anders Braun tycker att saken redan verkar avgjord.
Han och flera andra villaägare på Skånegatan har därför sagt nej till en mindre planändring som kommunen vill göra på grönytan. Den går ut på att den så kallade prickmarken som inte får bebyggas omfördelas så att det blir 20 till 25 meter buffertzon närmast villatomterna.
Kerstin Wulff säger att ändringen görs för att gå villaägarna till möte.
– Det var ett önskemål från dem att skolan inte skulle komma för nära tomterna, säger hon.
Barn- och utbildningsförvaltningen har nu en projektledare som arbetar med skolans personal kring vad den nya skolan ska innehålla. Deras krav och önskemål ska sedan finnas med i projekteringen av skolan, alltså när man mer i detalj bestämmer hur byggnaden ska se ut.
– Vi har alla erfarenhet av hur det blir om man smäller upp en skola som kanske inte fungerar ur ett pedagogiskt perspektiv. Därför lägger vi mycket jobb på att det ska bli bra, säger förvaltningschef Carina Leffler.
Anders Braun ifrågasätter inte ambitionen att bygga en bra skola, utan om man tagit tillräcklig hänsyn till det nya villaområdet när man skissade på vad som skulle få plats.
– Vi har svårt att se att man väljer den här platsen med hänsyn till barnens bästa, säger han.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen