Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Garbos hårstrå gör hundralappen säkrare

Greta Garbo är ständigt aktuell. I somras fick vi se utställningen "Bilden av Garbo" på Fotografiska i Stockholm. Nu pryder hon den nya 100-lappen - tack vare Garbomuseet i Småland.

Rune Hellquist är ordförande i Garbosällskapet som driver Garbomuseet i Högsby i Småland. Här visar han stolt den nya 100-kronorssedeln med Greta Garbo.Bild: ROLAND CLASSON
Det blev en resa till Småland även i år. Och av ren nyfikenhet tittade vi in på Garbomuseet i Högsby. Vi fick en god upplevelse direkt. I entrén möttes vi till vår stora glädje av den nya 100-lappen. Den pryds ju av Greta Garbo.
– Och jag kan gärna berätta hur vi blev inblandade i det här, hälsade Rune Hellquist, som är ordförande i Garbosällskapet som driver Garbomuseet i Högsby i Småland där Greta Garbo har sina rötter på sin mors sida.
Garbomuseet fick två frågor av Sveriges Riksbank. Den första frågan var vem som ägde rättigheterna till det foto man tänkte använda från filmen Susan Lenox (1931).
– Vi förmedlade kontakten till Greta Garbos brorsdotter och hennes företag i USA.
Så här ser den nya hundralappen ut.Bild: JESSICA GOW/TT
Den andra frågan var vilka rollnamn Greta Garbo haft i sina filmer. Som en av flera säkerhetsdetaljer har Sveriges Riksbank nämligen placerat ett urval av namn på Greta Garbos filmroller i den nya sedeln. Allt för att kunna skilja på en äkta eller falsk 100-kronorssedel.
– Riksbanken fick alla namnen som nu finns i en lång rad i ett av Greta Garbos hårstrån på sedeln. Namnen går bara att läsa om man har ett väldigt bra mikroskop, förklarar Rune Hellquist.
Och när Sveriges Riksbank hade utställning i Stockholm med de nya sedlarna var Rune Hellquist på plats.
– Jag såg de två stora tavlorna med den nya 100-lappen och undrade om vi inte kunde få ha dem i Garbomuseet i Småland. Jodå, det gick bra, tills vidare, blev svaret. Och det låter ju fint, säger Rune Hellquist.
Garbomuseet i Högsby har ett omfattande material om Greta Garbo och hennes släkt.Bild: ROLAND CLASSON
Garbomuseet i Högsby har utvecklats starkt under de senaste åren. Det har blivit ett populärt turistmål med omkring tusen besökare per år. Museet är välfyllt med fotografier, affischer, dokument och föremål. Och det går att titta på hennes gamla filmer. Det är dessutom hela tiden nya utställningar på gång med olika konstnärer.
– För några år sedan hade vi en utställning med datorkonst av Lars Nordin, som ju ställde ut sin stora privata samling av Greta Garbo på Fotografiska i Stockholm i somras. Vi var i Stockholm under vernissagen och jag passade då på att dela ut Garbo-priset till honom, berättar Rune Hellquist.
Lars Nordin, som är medlem i Garbosällskapet, har ännu inte bestämt vad som ska hända med alla värdefulla Garbo-föremål.
– Möjligen kan vi få några fotografier av honom, men han har sagt att han helst säljer allt till ett museum i USA. Eller kanske blir det Greta Garbos brorsdotter och hennes fyra barn som tar över samlingen. De hanterar ju Greta Garbos kvarlåtenskap.
Greta Garbo, foto från 1932.Bild: AP
Garbosällskapet driver Garbomuseet ideellt med visst sponsorstöd av Högsby kommun. Museet fick ett stort lyft under en auktion i Beverly Hills i december 2012.
– Totalt var det 850 föremål som auktionerades ut. Vi fick hjälp av svenska skådespelerskan Ottiliana Rolandsson, som i egenskap av vår ambassadör lyckades ropa in fyra par sommarbyxor som tillhört Greta Garbo. Vi hade samlat in 500 dollar för ändamålet. Och eftersom vi nu har saker som personligen tillhört Greta Garbo kan vi på riktigt kalla oss för Garbo-museet, säger Rune Hellquist.
Ottiliana Rolandsson? Jo, hon har varit verksam i USA och är känd bland annat för att ha uppfört sin egen pjäs “I was Greta Garbo” på flera scener i Sverige. Och under auktionen för fyra år sedan var hon klädd just som Greta Garbo, vilket uppskattades stort.
Garbosällskapets ordförande Rune Hellquist vid Greta Garbos autograf.Bild: ROLAND CLASSON
Barn till Greta Garbos brorsdotter Gray Reisfield har varit i Högsby vid några tillfällen.
– De har tittat in och tycker att det är en fin utställning värd att se, men de vill helst ha ett museum om Greta Garbo i Stockholm, där Greta Garbo föddes och växte upp. Men det är ju i Högsby hennes rötter finns och det är ju det som sticker ut. Varken i Stockholm eller på någon annan plats i världen har någon varit intresserad av att öppna ett museum, så jag tycker att Greta Garbos släktingar borde stötta Garbomuseet mer, säger Rune Hellquist.
Fakta Greta Garbo
Skådespelerskan Greta Garbo (1905–1990) föddes i Stockholm som Greta Gustafsson som dotter till Karl Alfred Gustafsson (född i Frinnaryd, Aneby) och Anna Lovisa Johansson (född i Lillsjödal, Högsby). Greta Garbo hade två syskon: Sven och Alva.
Greta växte upp på Söder i Stockholm där hon redan som 14-åring började arbeta vid Ekengrens frisörsalong. Hon arbetade senare som butiksbiträde på hattavdelningen på varuhuset PUB. Där var hon även fotomodell för olika annonser och hon gjorde även en reklamfilm för varuhuset.
Hon slutade vid PUB 1922 och studerade därefter vid Dramatens scenskola i Stockholm. Där upptäcktes hon av Mauritz Stiller och 1925 fick hon kontrakt hos Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) i Hollywood.
Greta Garbo, som var den högst betalda skådespelaren i Hollywood, avslutade sin filmkarriär efter 27 filmer som 37-åring 1941. Hon bodde de sista åren i New York och är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.
Rollnamn som Greta Garbo haft, varav en del finns i den nya 100-kronorssedeln: Karin, Ninotchka, Marie Walewska, Anna Karenina, Katrin, Christina, Mata Hari, Susan Lenox, Yvonne, Anna Christie, Irene, Arden Stuart, Lillie, Diana Merrick, Tania, Marianne, Felicitas von Rhaden, Elena, Leonora, Grevinnan Dohna.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
Garbosällskapet i Högsby
Jubileum med Greta Garbo (2005)
Greta Garbo och hennes rötter (2003)
Dag Hammarskjöld och hans släkt (2005)
Viveca Lindfors – här är hennes förfäder (2001)
Gå till toppen