Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strandad efter marsch för tillgänglighet

Ingen hjälp att få utanför kontorstid när permobilen går sönder.

Anki Celander, ordförande i Helsingborgskooperativet för independent living, körde längst fram i tåget.Bild: Sven-Erik Svensson
Några hundra personer deltog när Helsingborgskooperativet för independent living, Hil, anordnade en tillgänglighetsmarsch under lördagen.
– Vi marscherar för att vi vill att dirskrimineringslagen ska skärpas så att den klassar otillgänglighet som diskriminering av personer med funtionsnedsättning.
– I dag tillämpas inte lagen. Det görs för många undantag och det blir inga sanktioner för de som inte jobbar med tillgänglighet, säger Anki Celander, ordförande i Hil.
För Joakim Uppsäll-Sjögren slutade marschen inte som planerat. På väg hem havererade hans permobil. Styrningen slutade fungera.
Joakim Uppsäll-Sjögrens permobil slutade fungera. Tidigast på måndag blir det service.
Det hade varit ett mindre problem om det inte var för en sak:
– Det finns ingen hjälp att få utanför kontorstid enligt det avtal Region Skåne skrivit, berättar han när han sitter lite uppgiven och väntar på färdtjänst utanför Sundsbussterminalen.
– Konsekvensen blir att jag kommer bli sittande hemma hela helgen. Och att jag inte vet om jag kan ta mig till jobb på måndag, säger Joakim Uppsäll-Sjögren.
Ironin i att det hände i samband med en marsch för bättre tillgänglighet för funktionsnedsatta undgår honom inte.
– Det är onekligen ironiskt. Men det är också ett exempel på hur det fungerar i vardagen.
– Så länge ens hjälpmedel fungerar så håller man ihop livet ganska bra. Men det inte funkar blir man snabbt jäkligt handikappad, säger Joakim Uppsäll-Sjögren.
Tidningen har varit i kontakt med Region Skåne för att få en kommentar till att man inte har service för hjälpmedel utanför kontorstid utan att få någon.
Istället för att köra hem själv slutade marschen med färdtjänstresa.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen