Helsingborg

Nu öppnas dörrarna till Magasin 405 i Oceanhamnen i Helsingborg

Vad har Helsingborg som andra större städer i närheten saknar? Jo, Magasin 405 i Oceanhamnen. I alla fall om man frågar Alexandra Hvalgren som har fått uppdraget att väcka nytt liv i magasinet.

Alexandra Hvalgren och Hedvig Weibull smider planer för Magasin 405. Klottret kommer från ett inbrott nyligen, då mängder av glasrutor också slogs sönder.Bild: Sven-Erik Svensson
– Du hittar inte en sådan lokal någon annanstans. Då får du åka till Köpenhamn och gå på svartklubb, säger hon.
På onsdag går det att ta reda på om man håller med eller inte. Då öppnas dörrarna för första gången sedan invigningseventet i juni 2015.
Allmänheten bjuds in till en After Work där psykologen och forskaren Samuel West från Helsingborg ska föreläsa om "Helsingborgsfuturism".
– Föreläsningen handlar om vad som kännetecknar kreativa städer, och hur Helsingborg kan bli en sådan innovativ plats. En slags inspirationskväll, berättar Hedvig Weibull, projektledare för Kunskapsklubben hos Folkuniversitet.
Det är de som tillsammans med Think open space står som arrangörer.
Nya tider väntar för Hamnmagasin 405, som hos många helsingborgare är känt som platsen där de vaccinerades mot svininfluensa.Bild: Sven-Erik Svensson
Alexandra Hvalgren är marknads- och eventansvarig på Think open space, som har fått stadens uppdrag att göra Magasin 405 till en skapande mötesplats. Det ska vara internationellt, kreativt och annorlunda.
Bara att komma dit är förknippat med en del svårigheter. Magasinet, där det förut lagrades frukt, grönsaker och kaffe, är numera instängt bakom grindarna till byggarbetsplatsen på Oceanpiren. Där har arbetet med att förstärka kajerna påbörjats, och inom några år ska det byggas kontor och bostäder.
– Samtidigt är det väldigt romantiskt att ha event i en så här indsutriell byggnad, tycker Alexandra Hvalgren.
Precis utanför fönstret ska det växa upp en ny stadsdel, och kanske blir Magasin 405 en del av den även i framtiden.Bild: Sven-Erik Svensson
Innanför de stora blå portarna öppnar sig en rå industrilokal, totalt runt 3 000 kvadratmeter på tre våningar. Allt som nu ska ske här blir av mer tillfällig karaktär. Under 2017 planerar staden någon form av idétävling för hur Magasin 405 kan användas i framtiden.
– Ambitionen är att bevara det, som en koppling till platsen och historien. Men vi håller på att titta på förutsättningarna för att veta om det är möjligt, säger Claes Malmberg som är ansvarig för stadens näringslivsutveckling.
"Jag ska åka runt och fråga vad människor i Helsingborg vill ha för events här", säger Alexandra Hvalgren.Bild: Sven-Erik Svensson
Alexandra Hvalgren tänker sig ett par större event per år i Magasin 405.
– Jag har en jättestor dröm om en bike-in-bio på första våningen nästa sommar, där publiken kommer på cykel. Och så hoppas jag på samarbete med Pixla Piren, det är ju så nära men vi hann inte i år.
Nästa event är redan inplanerat. Det är Kulturhotellet som har Konst på stan med street art den 4 oktober. Och kanske blir det ett annorlunda konstprojekt några dagar kring nyår, liknande The Borderland i Köpenhamn och Burning Man-festivalen i USA.
– Mid-winter burn heter det här. Man ockuperar ett område och bygger upp ett samhälle. När man lämnar platsen fyra dagar senare är allt återställt.
Alexandra Hvalgren har också planer på att besöka gymnasieskolor, fritidsgårdar och andra platser för att ta reda på vad de vill ha.
När de nya bostäderna intill står klara vill hon att Magasin 405 redan ska ha hittat sin form.
– Bostäderna har ju ett visst pris, och vänder sig därför till en viss grupp människor. Men vi är före och ska ha etablerat det här huset innan, så att alla sorters människor vill och vågar komma hit.
Onsdagens AW pågår kl 17-19.15, med föredraget av Samuel West kl 17.40. Föranmälan krävs på http://helsingborgsfuturism.eventbrite.co.uk/
Gå till toppen