Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal mat är målet för kommunen

Kommunen vill använda mer närproducerat livsmedel, men måste gå omvägar i upphandlingskraven på leverantörerna för att inte bryta mot EU-regler.

Mats Olofsson på Vikentomater visar runt i växthuset. Politiker och tjänstemän var inbjudna av LRF för att träffa lokala matproducenter. Till höger står kommunens upphandlingschef Joergen Borgstroem.Bild: Anders Malmberg
På måndagen arrangerade LRF:s kommungrupp i Höganäs en träff hos Vikentomater. Lokala matproducenter och representanter för Höganäs kommun möttes för att lära av varandra.
– Jag ser fram emot att få ansikten på eventuella leverantörer. Vi är ju i ett matmekka och det känns rätt att ta tillvara på det lokala, säger Eva-Lott Rååhav, kommunens kostchef.
En ny livsmedelsupphandling skulle ha varit klar i september men har skjutits fram. Kommunen ska börja arbeta med den i oktober och den 1 juni 2017 ska den vara klar att tas i bruk. Men det kommer inte att kunna ställas krav på närproducerat.
– Nej, man kan ställa krav på vad, men inte på vem som levererar. Det är diskriminering enligt EU:s lagstiftning, alla producenter inom EU ska kunna tävla om alla uppdrag, säger Joergen Borgstroem, kommunens upphandlingschef.
Istället kan kommunen ställa tekniska krav på livsmedlet som gör det svårt för långväga producenter att vinna upphandlingen. Höganäs studerar hur Ängelholm och Klippan har gjort, de har mycket specifika kravspecifikationer.
Närproducerad tomat i Viken.Bild: Anders Malmberg
– Till exempel kan man kräva att tomaten ska bli mogen på plantan, då blir det omöjligt med logistik som bygger på att den mognar i transportledet, säger Joergen Borgstroem.
Hur långt kan man komma med den metoden?
– Det går att komma väldigt långt. Det lokala måste ha något som är bättre, det är det man måste hitta, säger Joergen Borgstroem.
Mats Olofsson på Vikentomater visar runt kommunfolket i växthusen. Det finns i nuläget ingen lokal producent som levererar mat till Höganäs kommuns kostavdelning, som står för maten i kommunens kök. Vid förra anbudsrundan var det en lokal livsmedelsproducent som försökte.
– Vi kommer troligen att skicka in ett anbud, säger Mats Olofsson.
Stora producenter har ofta ett väl utbyggt distributionssysten för sina varor. För den lokala livsmedelsproducenten kan det vara svårare att lösa. Vikentomater levererar till restauranger och affärer i Skåne, Växjö och Göteborg. De använder egna bilar för att köra ut varorna.
– Vi är intresserade av att leverera till kommunen istället för att köra till andra städer. Våra matlagningsevent på helgerna är till för att restauranger, skolkök och andra ska få upp ögonen för oss, säger Mats Olofsson.
På Vikentomater plockar och packar man allt för hand.Bild: Anders Malmberg
I Sverige går det inte att odla allt året om. Vikentomaters säsong sträcker sig till exempel från mars till oktober. Kommunens kostchef, Eva-Lott Rååhav, tycker att det är viktigt att införa årstidsbaserade matsedlar på kommunens skolor och vårdboenden.
– Det har funnits i viss mån, men ska tydliggöras. Vi ska inte servera tomater när de inte smakar bra, utan ska jobba med närproducerat när det är möjligt, säger hon.
När den nya livsmedelsupphandlingen börjar gälla i juni nästa år, återstår det att se om Vikentomater eller någon annan lokal livsmedelsproducent lyckats att ta hem något avtal.
– Målet är att vi ska använda oss av det lokalt odlade när det finns, Joergen Borgstroem.
Gå till toppen