Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre ska få hjälp att läsa på läsplattor

Äldre med försvagad syn ska få hjälp att läsa bibliotekens e-böcker på läs- och surfplattor. Det är målet med ett projekt som Landskrona bibliotek ska driva i samarbete med bibliotek i nordvästra Skåne.

Bibliotekarien Pontus Ridderstedt visar upp en av bibliotekets läsplattor.Bild: Britt-Mari Olsson
”Börja ladda, fortsätt läsa”. Det är uppmaningen i ett projekt som Landskrona bibliotek ska leda i samarbete med tio kommuner i nordvästra Skåne.
Målet är att äldre med försvagad syn i nordvästra Skåne lättare ska kunna ta del av bibliotekens utbud av e-böcker på läs- och surfplattor.
Idag är de främst hänvisade till ett begränsat utbud av böcker med stor stil. Böckerna är ofta otympliga och tunga att hålla. Tanken är att om de i stället får lära sig att själva ladda ner e-böcker på en läs- eller surfplatta, slipper de bära hem tunga böcker och kan låna utan att behöva ta sig till biblioteket.
– Läsplattor är bekvämare att läsa på, man kan vid behov ändra textstorleken till större stil, förklarar Pontus Ridderstedt bibliotekarie på Landskrona stadsbibliotek.
– I början hjälper vi till att ladda ner e-böckerna. Det är en viss tröskel att ta sig över vad gäller ny teknik.
Närmast ska biblioteket ha ett informationsmöte om projektet för föreningen Bibliotekets vänner, och det har köpts in ett antal läsplattor som testpiloter ska kunna låna.
Projektet finansieras av Region Skånes kulturnämnd. Landskrona stadsbibliotek får 300 000 kronor för att i samarbete med tio bibliotek i nordvästra Skåne ta fram en metodik som även andra bibliotek i Skåne enkelt ska kunna lära ut. Projektet ska även utbilda en grupp ambassadörer inom till exempel pensionärsföreningar, så att de i sin tur kan sprida och lära ut metoden till fler.
Målgruppen är användare i åldern 65 år och uppåt, framförallt med synsvaghet. Projektet kommer att börja i oktober 2016 och pågå ett år innan det utvärderas hösten 2017.
Gå till toppen