Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu vill vi ha färgstarka badrum

Det är dags att glömma de kliniskt vita badrummen. Nu vill vi ha färg, vackra mönster och mycket detaljer.

Ombonat med öppen förvaring och levande växter. Badrummet är ett rum bland många, och inreds mindre och mindre som ett rum bara avsett för hygien. Det allra senaste är en flirt med 60- och 70-talet och en påtaglig retrokänsla ända in i badrummet. Till vänster ett badrum från Ballingslöv, till höger nya kaklet Puzzle av Barber & Osgerby.Bild: Ballingslöv
Badrumstrender är långlivade. Ett nytt badrum kostar mycket och görs det på rätt sätt, med naturliga material, kan det hålla i decennier. Då byter man inte ut det av en nyck, för att man tröttnar på en färg. I stället blir det fokus på detaljer som inte är lika hållbara, och som är lättare att byta ut: möbler, förvaring och textilier.
Nu har det dock gått några år sedan de färgstarka badrumsinredningarna och de mönstrade kakelplattorna dök upp på marknaden och för den trendkänslige färgälskaren är detta goda nyheter. Allt fler kommer att uppskatta ett mer ombonat badrum under överskådlig tid. Vilket är viktigt att tänka på om du planerar att någon gång sälja din bostad. Ett badrum är en investering som kan påverka bostadens värde: väljer man en stil som få gillar kommer spekulanterna att kalkylera med en badrumsrenovering innan de lägger sitt bud.
Färgglatt uppåt väggarna. Har du ett fullt funktionellt vitt badrum kan du lägga till färg i detaljer och inredning. Väggskåp från Vedum.
Det första steget mot ett mer ombonat badrum togs för några år sedan då vi skandinaver fastnade för vår stilmässiga motpol: den varma marockanska stilen. De nordafrikanska kakelplattorna satte tonen och visade sig passa utmärkt in i den nordiskt lantliga och bohemchica stilen. Parallellt med de kurviga linjerna utvecklades en tydlig trend med geometrin som lärobok, här tog en annan typ av mönster form. När andra material än kakel och klinker hittade in i badrummen var tillverkarna påhittiga och nu finns en rad plattor som efterliknar allt från rostig metall till fiskbensparkett. De här trenderna har nu funnit sig väl tillrätta i kakeltillverkarnas standardsortiment och utgör basen för det nya sättet att inreda badrummet: ombonat, personligt och färgstarkt.
Geometriska former, marmor och varma metaller är trender som håller sig kvar. Foto: INR
Vad väntar då bortom nästa trendhorisont? Retro med fokus på 60- och 70-tal är en riktning; med större mönsterbilder och en fortsatt utforskning av färgspektrat. I hemmets övriga rum dominerar just nu dova färger och svulstiga blommönster. Dessa är också på väg att flytta in i badrummen. Ser man till detaljer har de varma metallerna kommit för att stanna, och de passar också mycket väl in i de nya trenderna.
Gå till toppen