Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Fredin om Fastcom: "Inte kriminell förrän du är dömd"

ÄFF inledde ett samarbete med omstridda teleoperatören Fastcom – som nu dras inför rätta av KO. Här kommenterar ÄFF:s ordförande Sten-Inge Fredin läget. – Du är inte kriminell förrän du är dömd i sig, så är det generella. Men det är ingen bra situation, det är bara att konstatera.

ÄFF:s ordförande Sten-Inge Fredin ska prata med Fastcom innan några eventuella åtgärder vidtas.
I somras granskade HD och Sydsvenskan Fastcom och andra telebolag och det framkom att företaget säljer teleabonnemang via telefon på ett sätt som gör att många konsumenter känner sig lurade.
Många av företagets tidigare telefonförsäljare hörde av sig till HD och berättade att de fick instruktioner att vilseleda kunderna – som att kundens fasta telefon stängs av om man inte säger ja till erbjudandet, och som att man ringt upp NIX-registrerade personer och äldre, samt skickat fakturor till konsumenter som inte beställt något.
Då var ÄFF så nära konkurs man kan komma, men precis till spelarnas deadlinekrav på lön överlevde föreningen tack vare ett treårigt samarbetsavtal med just Fastcom.
Konsumentverket har fått in ett 60-tal anmälningar och på tisdagen kom beskedet att Konsumentombudsmannen (KO) tar Fastcom till domstol.
– Ja, men de är inte dömda för det, konstaterar Sten-Inge Fredin.
Men så länge de inte är dömda tycker du att det är okej att ha företaget som samarbetspartner utifrån alla berättelser från de som har jobbat åt dem?
– Det är ju det domstolen ska döma i sig. Det är helt klart att om det blir en dom mot företaget får vi ha diskussionen om hur vi ska göra. Jag vill inte döma någon innan jag har haft en chans att sitta ner och diskutera, jag gör det inte genom vad jag läser i tidningen.
Sten-Inge Fredin får då hela KO:s pressmeddelande uppläst för sig.
– Det är som jag säger från början, det är inget som är positivt, men så länge jag inte får höra vad Fastcom ger för orsaker till det och hur man jobbar och vad man gör, det är ju en del av det, och sen ska det dömas i frågan. Men misstolka inte mig, det är inget som är positivt.
Litar du mer på Fastcom än alla andra som sagt vad som försiggår, och alla anmälningar gentemot dem?
– Jag gör naturligtvis precis som alla andra, jag litar på det domstolsutslaget som kan bli. Men sen finns det alltid en gråzon, och den är inte bra, det är ingen tvekan.
Känns det inte tveksamt att de är med och räddar en klubb med tanke på hur mycket som har kommit fram om dem?
– I det läget vi hade uppgörelsen fanns inte de här diskussionerna i omlopp.
Trots allt som hade kommit fram redan då?
– Då fanns det vissa klagomål i artiklar, men där fanns inga fakta i det läget.
Vi hade genomfört granskningen och pratat med folk som hade kommit till tals hur det var att jobba under dem.
– Det kan jag säga dig. Folk som slutar, hos oss eller på HD eller var som helst är det väldigt väldigt enkelt att vinkla in vissa bitar i det hela. Där är en gråzon vem man frågar och hur man ställer frågorna i det läget.
Ett möte mellan ÄFF och Fastcom är bestämt till torsdag.
Att ÄFF har att göra med ett företag som bedriver väldigt tveksam verksamhet – är det förenligt med ÄFF:s etik och moral?
– Alltså, där finns ingenting som är förenligt med några olagliga saker eller kriminella saker med föreningens policy. Men därför vill jag sitta ner med dem och diskutera händelseförloppet och vad det egentligen rör sig om de här 60 (anmälningarna), säger Sten-Inge Fredin.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen