Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ha kul viktigast i ny innebandy för alla

En innebandymatch med spelare från Föreningen för Funktionshindrade i Skåne i Puls arena förra våren blev startskottet till något större. Nu satsar Landskronaklubben SST Net Falcons vidare på innebandyförbundets kampanj ”forallball”. Det handlar om att erbjuda innebandyträning för alla, även personer med en funktionsnedsättning.

Framöver kommer Johan Hansen stötta personer med funktionsnedsättningar även utanför vanliga jobbet.Bild: Lill Eriksson
En av tränarna för det nya laget blir före detta Lejonetspelaren Christian Melin, 45, som numera tränar damlaget i FC Helsingborg. Han har varit innebandytränare i Häljarps SK de senaste tio åren.
– Min yngsta dotter har en lindrig funktionsnedsättning, så jag gör det här mycket för hennes skull, säger han. Hon har inga problem med det fysiska. Hon började spela innebandy i Häljarp, men när de blev äldre blev det för tufft för henne och inte roligt längre. Kraven ökar och det är mer resultatinriktat. Detta med Falcons för alla känns mer harmoniskt - hon blev eld och lågor när jag berättade.
– Jag tycker det ska bli kul och längtar till träningen - jag har saknat innebandyn, säger hans dotter Wilma.
Det blir träning en gång i veckan, sena tisdagskvällar mellan klockan 20 och 21.30, den enda lediga tiden som fanns i Puls arena. Igår kväll var första träningen, på tisdag lär man känna varandra lite bättre och får veta vilka utmaningar som väntar.
– Det blir säkert ingen lätt uppgift, det hänger på oss tränare. I första hand gäller det att få hit spelare som verkligen vill spela och få med dem i kompisgänget. Jag blir glad om vi får ihop tiotalet spelare, säger den andra tränaren Johan Hansen.
Han är uppvuxen och bor i Landskrona, har spelat innebandy på motionsnivå och sadlade för ett par år sedan om från lagerarbete till ett jobb på LSS-boende och som personlig assistent.
– De här personerna har samma rättigheter som alla andra. Vi får anpassa träningen till vad de klarar av. Det finns inga begränsningar direkt, bara man fungerar i grupp och inte är utåtagerande, säger Johan.
Han tror att föreningslivet aktivt behöver söka upp personer med funktionsnedsättningar, annars blir de sittande hemma - det kan upplevas som jobbigt att själv ta kontakt.
Vad skiljer denna träning från er andra?
– Vi har inte lika mycket fysträning, mer konditionsträning än styrketräning - alla har olika medicinska problem, det viktiga är att träffas, säger Johan.
– Vi ska bara tänka på att ha roligt och inte träna för att tävla och vinna. Innebandy är en sport som alla kan delta i, planen är inte större än att alla får bollen någon gång. Vi kommer öva skjuta och passningar, men mest spela. Om det faller väl ut blir det kanske seriespel till våren, med poolspel en lördag. Jag vet att det finns i Lund och Malmö, säger Christian.
Vad krävs av en förening för att starta något liknande?
– Minst tre ledare. Jag har själv ingen jätteerfarenhet att träna ungdomar med en funktionsnedsättning, men det har de andra. Jag vet inte hur det här kommer fungera. Det är bara att testa och inte vara rädd för det. Många är nog det, säger Christian.
Även Håkan Frick som var aktiv innebandyspelare då sporten var ung i Landskrona arbetar som personlig assistent och blir en av tränarna.
Falcons för alla
När: Tisdagar kl 20-21.30-
Var: Puls arena, Landskrona.
Hur: Innebandyträning för dig med en funktionsnedsättning. Du löser medlemsavgift som vanligt.
Gå till toppen